700-milasommaren

Turer Brian Doble, känd för Fjäderlätts läsare som hängmatteanvändare och utmanare av världens värsta vinterväder i löparskor, är på väg igen. Han befinner sig nu i Georgia för att påbörja en vandring längs Appalachian Trail (AT). Minnesgoda läsare vet att Brian vandrade den 350 mil långa leden från Georgia i söder till Maine i norr redan 2003?. Men den här gången tänker han göra en jojo. Något som på amerikansk vandrarslang innebär att han tänker vandra AT fram och tillbaka under en säsong. Summa summarum 700 mil. Eller 7000 kilometer.
Av Jörgen Johansson

Brian kommer den här gången att ha betydligt lättare utrustning än förra gången han vandrade AT. Då började han med en ganska traditionell packning och utvecklades under vägen till en lättpackare. Den här gången är det extremt lätta saker som finns på ryggen. Nämnas kan en ryggsäcksprototyp som väger 100 gram, en syntetquilt på 300 gram, ett liggunderlag på 100 gram och bivacksäck på 350 gram, något som som tillsammans alltså väger 850 gram och får vårt slagord för vanliga dödliga, ”3 kg för de 3 stora” att framstå som höjden av komfort.Packningens basvikt är 1,6 kg och utrustningens totalvikt (allt han har med sig utom mat) "from skin out" blir prick 3 kg. När han bär som mest räknar han med att packningen, med mat för tre dagar och 1 liter vatten, kommer att väga 5,5 kg. Genomsnittsvikten kommer att vara ungefär 3,5 kg.


Vandrare på heltid
Brian, som är en ödmjuk och genomsympatisk kille, berättade när jag träffade honom hösten 2007 att han hade planer på att sluta sitt jobb som revisor och bli vandrare på heltid. Eller åtminstone halvtid. Nu har han alltså gjort slag i saken.

Under barmarkssäsongen räknar han med att vandra sex-åtta månader för att sedan jobba ihop pengar under resten av året. Nästa år står Pacific Crest Trail på dagordningen och 2010 räknar han med att vandra det längsta och mest lösligt markerade av alla Amerikas Triple Crown-leder, Continental Divide Trail.

Brians öden och äventyr går att följa på en webbsida som hans föräldrar kommer att hålla någorlunda uppdaterad genom Brians telefonrapporter när han passerar olika samhällen på väg upp genom östra Amerikas ryggrad, Appalacherna. Där kan du också läsa mer om hans prylar och vandringsteknik. Fjäderlätt kommer också att hålla ögonen på Brians vandring under den kommande säsongen.

Diskutera

Comments