Ultralätt vintertur i världens värsta väder - frågor och svar

Turer En hel del diskussioner samt frågor om teknik och utrustning har blivit följden av Jim Baileys berättelse om hans och Brian Dobles ultralätta vintertur. Här svarar Jim på frågor från våra läsare.
Av Jörgen Johansson

Nyligen publicerade vi en berättelse av Jim Bailey om en ultralätt vintertur i White Mountains, New Hampshire. Ett område som skryter med att ha "världens värsta väder". Huruvida detta skryt stämmer med sanningen diskuteras naturligtvis både här och där. Jim och Brian gjorde en övernattning i det aktuella området under vinterförhållanden med baspackningar under 5 kg vardera. Här är några frågor från våra läsare:

Fjäderlätt: Jim, vilken erfarenhet av vinterturer hade ni före den här ultralätta natten på Mt Lafayette?


Jim: Jag började med vinterturer 1998 och har varit ute i genomsnitt en gång per månad varje år sedan 2003. Jag började använda lätt utrustning 2004 och har inte sett tillbaka sedan dess. Jag har gjort flerdagarsturer vintertid men har då förlitat mig på att sova i vindskydd. Den stora skillnaden mot tältet är att man inte ligger på snön. Brian hade inte varit ute i vinterförhållanden före kursen då vi träffades, i Klippiga Bergen senhösten 2007. Sedan dess har vi varit ute mycket tillsammans och experimenterat med lätt utrustning de senaste månaderna.

Fjäderlätt: Ångspärrar i sovsäcken eller inte är alltid ett intressant ämne. Du använde en, Brian gjorde det inte. Vad är för- och nackdelarna?

Jim: Den här vintern, efter kursen, har vi experimenterat med olika typer av sovsystem för vinterförhållanden. Ångspärren tillför ungefär 7-8 grader effektiv isolering och förhindrar att fuktighet kryper ut i dunet och minskar isoleringsförmågan. Men jag skulle inte fundera över ångspärr vid temperaturer runt fryspunkten. För temperaturer under minus 10 C tillför den dock en hel del komfort.
REI Kilo Plus 0

Vi har inte hittat någon gyllene regel eller medelväg vad gäller sovsystem. Quiltar med syntetisk isolering var alltid torrare på morgonen, men mer komplicerade och inte lika varma. Dunet hade alltid någon typ av fuktansamling någonstans som minskade isoleringsförmågan framåt morgonen. Ett golvlöst tält kommer alltid att vara en ganska fuktig sovplats. Kanske att en syntetsovsäck graderad till minus 18-20 grader C skulle vara idealet.

Fjäderlätt: Några andra tankar kring era sovsystem?

Jim: Ja, vi skulle inte använda bivacksäcken på en flerdagarstur, eftersom den andades för dåligt. Den senaste helgen testade vi en lätt dunsäck (0 grader C) tillsammans med syntetquiltar, det fungerade bra, så det skulle kunna vara ett alternativ. Jag skulle också fundera över någon form av ansiktsmask som kunde avskilja fukt från utandningsluften.
BPL Cocoon UL 180 Quilt

Fjäderlätt: Ett ämne som engagerat många av våra läsare är era gaskök. Är det verkligen nödvändigt att ha två gaskök, eller är detta ett uttryck för att lättpackare är inbitna individualister som saknar önskan att samverka med andra människor?

Jim: Brian och jag var solovandrare fram till kursen, men vi har nu utvecklat den onaturliga förmågan att dela utrustning med varandra :-)

Att ha två kök kändes som en bra idé under omständigheterna. Om en inte fungerade hade vi en reserv. Dessutom använde vi periodvis båda köken samtidigt, ett till att smälta snö och ett till att koka mat. De gav också en hel del värme inne i tältet, vilket var välkommet.

Fjäderlätt: Något som lett till livliga, både praktiska och teoretiska, diskussioner är ert användande av isolering runt gasbehållarna. Vissa menar att det är helt fel. Vilka är dina erfarenheter?

Köket i aktion

Jim:
Jag visste att den frågan skulle komma! Det är en metod som jag använt under flera år. Men vi gjorde ett praktiskt test på vår första gemensamma tur. Brian hade ingen isolering runt sin gasbehållare. Hans kök slocknade hela tiden och han hade stora problem att få det att fungera. Temperaturen var -22 grader C. Min hade isolering och behövde bara först värmas under jackan i fem minuter efter att ha packats upp. Den fungerade bra hela kvällen. Praktisk erfarenhet visar att de här isoleringarna av cellplast och silvertejp är bra.

Fjäderlätt: Hur hade det gått om ni hade råkat ut för riktigt dålig väder? Hade det golvlösa tältet fyllts med drivsnö?

Jim: Vi kollade vädret noga innan vi gav oss iväg. New Hampshire håller på att införa en lag om att vandrare som visar sig vara dåligt förberedda får betala sina räddningskostnader själva. Vi såg inte fram emot att hosta upp $ 20 000 om vi råkade i svårigheter. Nu var vädret bra och vi hade ganska bra utrustning. Tältplatsen vid Liberty Springs var vald med eftertanke, här är som regel vandrare året runt och det hade varit förhållandevis lätt att evakuera om det krävts.
Tältduken var förankrad runt om på grund av kylan. Vi placerar också utrustning längs kanten för att hindra drag och yrsnö.
Golite Hex 3

Fjäderlätt: Det mesta av utrustningen är lätta syntetprodukter. Hur är det med brandfaran?

Jim: Bra fråga. Gaskök inuti silnylontält rekommenderas ju inte av några tillverkare eftersom materialet lätt flammar upp. Man skall bara använda köken nära mitten av tältet, detsamma gäller överlevnadsljusen. Hex är 165 cm högt i mitten, vilket är en ganska säker höjd i sammanhanget. Vi förvarade all annan utrustning nära ytterväggarna för att skapa en fri yta för snösmältning och matlagning.
Sorel insulated boot

Fjäderlätt: Ni hade olika lösningar för skodon. Kunde man gå med Brians dunfyllda fotplagg eller var de enbart användbara när han satt. Funderar du på att byta till lätta löparskor liksom Brian?

Nike Pegasus

Jim: Det går att gå i dunskorna, men sulorna är ganska hala. Brian sätter på sig dem direkt när vi slår läger. Jag tror inte att han använder dem nere i sovsäcken, vill minnas att han tyckte de var för varma. Brian fryser nog inte lika lätt som jag, när det är under -20 grader C vill jag allt ha isolerade kängor.
Fjäderlätt: Slutligen, hur lyckades den där killen som räddades bli av med båda sina kängor?

Jim: Ingen aning, jag har inga detaljer. En gissning är att de fastnade och försvann på brund av snödjupet. Vi såg drivor på fyra meter vid ett vindskydd.

Diskutera

Comments