Haglöfs Oz Pullover

Prylintryck Haglöfs Oz Pullover var förra året en av de absolut lättaste regntäta men ånggenomsläppliga jackorna i världen. Den väger 175 g för storlek Large. Jag har använt Oz i olika sammanhang sedan förra hösten och det är en mycket trevlig bekantskap.
Av Jörgen Johansson

Beskrivning
Det här är ett plagg med halvlångt vattenskyddat blixtlås av en extremt tunn och lätt Paclite-väv från Goretex. Den har en liten ficka framtill och tumgrepp. Huvan är inställbar genom en dragning i ett klämlåsförsett snöre på huvan. Det är ungefär allt. Och naturligtvis en del av förklaringen till varför den är så lätt.

Andra förklaringar till lättheten är också orsak till att detta är en prisbelönt jacka i den europeiska Outdoor-branschen. Bortsett från huvan så består den nämligen bara av två klurigt tillskurna tygstycken vilket minskar längd (och vikt) på sömmar och sömtejpning.

Oz är ganska tight skuren så man skall gärna ta till lite extra i storlek. För en lång person som jag är så är min XL på 195 gram varken för lång eller för vid.

Användning
Oz har ett klart släktskap med LIM-jackorna som också var revolutionerande lätta när de kom för några år sedan. Haglöfs hänvisar till att Oz tillhör deras Intense-serie, vilket är plagg avsedda för intensiv användning. Det här är alltså inte ett plagg som är gjort för den traditionelle vandraren utan snarare för löparen eller cyklisten som vill ha ett lätt förstärkningsplagg. Långvarigt skavande av ryggsäcksremmar är till exempel inget som Oz är tillverkad för.
Oz (till vänster) i förvintriga förhållanden i Klippiga Bergen hösten 2007. Foto: Ryan Jordan

Som lättpackare kan man ofta spara ganska mycket, eller ibland väldigt mycket, vikt genom att inte nödvändigtvis följa tillverkarnas rekommendationer om lämpliga användningsområden. Medan tillverkare har ett intresse av att ha en mängd olika produkter för en mängd olika, mer eller mindre klart definierade, användningsområden så ser lättpackaren i första hand till två faktorer; funktion och vikt.

Funktionen som Oz skall fylla i min packning är att vara ett regntätt plagg att dra på när inget annat klarar av att hålla mig någorlunda torr och varm. Och så skall det skall vara lätt. Och båda dessa krav uppfyller Oz.Oz och Packaway-byxorna nära till hands i meshfickan på ryggsäcken.

Jag har använt Oz som skalplagg under vintriga förhållanden i både Klippiga Bergen och Jämtlandsfjällen och vid turer i hemmaskogarna sedan ungefär sex månader. En riktigt regnig och blöt höstdag fick den bekänna färg vad gäller vattentäthet. Detta klarade den med glans. En blåsig aprildag i Bunnerskalet fick den bekänna färg som ovädersplagg i kuling/storm och snöyra. Detta klarade den också med glans.

Jag har inte testat andningsförmågan hos Oz genom att maxbelasta materialet. Det vill säga genom att springa med jackan i regnväder eller något liknande. Jag har vandrat och skidat i rask takt med den och varit rejält varm, men utan överdriven svettning. På ryggen har jag haft en tät, ramlös ryggsäck pressad mot Oz och mina undertröjor. När jag stannade och tog av Oz-pullovern kände jag efter på dess insida och märkte inte någon som helst fukt eller kondens. Så min föga vetenskapliga slutsats blir därmed att andningsförmågan hos materialet räcker väl för mina behov.


Bedömning
Som kanske framgår så är min vandringsteknik sådan att jag inte använder regnplagg om det går att undvika. Att använda regnplagg när det inte regnar känns inte särskilt vettigt. Först och främst vandrar jag i en vindblus som tål ganska hög luftfuktighet på utsidan. Om luftfuktigheten blir besvärande så slår jag upp mitt paraply. Först när båda dessa prylar inte håller mig tillräckligt varm och torr på överkroppen tar jag fram regnjackan.

Därmed är ett lätt plagg som Oz perfekt för mig. Jag får full valuta för den låga vikten genom att för det mesta bära den i ryggsäcken. När den behövs håller den regnet ute. Med det låga slitage mitt sätt att använda plagge innebär så räknar jag med att den håller tätt ytterligare några år. Detta räcker bra för mig.Oz 2008 har en annan färgsättning än tidigare.

Om man regelmässigt vandrar i en regnjacka mer än vad jag gör kanske situationen blir en annan. Vilket möjligen gäller ganska många, eftersom paraplyer än så länge är ovanliga i svenska vandringssammanhang. Vill man dessutom använda den till vardags och då använder ryggsäck eller axelremsväska kanske man skall fundera över ett något slitstarkare och tyngre plagg. Haglöfs LIM-jackor väger inte mycket mer och kostar idag klart mindre än Oz. Och det finns idag ett ganska stort utbud av lätta regnjackor som väger runt 250 gram från andra tillverkare. Det är upp till var och en att bedöma om viktvinsten ner till ett extremlätt plagg som Oz är värd pengarna.

Diskutera

Comments