Årets Vildmarksmässa var lättviktig

Evenemang Numera är det lönlöst att gnälla över att Vildmarksmässan inte är en plats där de stora tillverkarna visar upp sig. Mässan har funnit sin egen fungerande form där återförsäljarna är de stora utställarna, tillsammans med ett fåtal producenter. I år syntes lättpackningens genomslag, och det gick faktiskt att hitta riktigt spännande nyheter om man snubblade in bakom kulisserna.
Av Martin Nordesjö

Jämför man med tidigare års mässor var det glädjande att se lättpackningens genomslag i några av de största montrarna. Fjällräven visade till exempel upp sitt PAK5-sortiment – minus tältet som fördröjts ”tills vidare” på grund av bågarna – och hos Getout var det helt klart de lätta rygg- och sovsäckarna som var dragplåstren. Primus var en av producenterna med egen monter, och de lade ner mycket energi på att visa sina lätta Etapower-kök. Det är tydligt att det satsas på lättpackning.

Getout-chiefen Jocke
går igenom sitt lätta sortiment


Jörgen fanns på plats i Vildmarksbibliotekets monter under mässan, och själv kom jag cyklande för att ansluta mig till det lilla gäng som vi hade skramlat ihop från läsekretsen för att gå runt och prata lättpackning. Tillsammans med Fabian Gafvelin, Peter Nermander och Thomas Strandberg vankade vi runt på mässan och klämde på lätta grejer. Vi försökte bland annat trycka in två 190-centimetersstörar i Fjällrävens Shape-tält. Det gick sådär.

En ganska intressant nykomling var Ut Nu som tar in Ferrino till Sverige. De har några halvlätta enväggstält, och deras ryggsäckar verkar generellt vara lite lättare än många släktingar i klassen "vanliga vandringsryggor" Vad sägs om 1,8 kg för 90 liter? För oss som tycker att nya aktörer är bra för konsumenterna var det en frisk fläkt.

Jörgen pratar vindskydd
med Primus. Fabian fotar.


Hos Primus diskuterade vi en hel del vindskyddslösningar, och deras vindtunneltester hade gett ganska intressanta resultat som hemmafixare kan ta åt sig. Bland annat anser de att man inte vinner så mycket på att vindskydda kastrullens överdel, och att turbulens på grund av feldesign kan vara lika illa som att köra utan vindskydd.

Vi hälsade såklart också på Utsidans grundare Christer Lind som stod i sin monter och bjussade på kaffe.

Utsidan-Christer IRL

Precis när jag hade lämnat gänget och skulle ta en titt på Klättermusens nya monstersäck och cykla hem visade det sig att Vildmarksmässan kanske ändå inte är fel ställe för kommande produkter. Jonas och Henrik på Fjällräven drog oss avsides för att visa upp några prototyper de ville att vi skulle se. Vi har lovat att inte skriva så mycket om dem innan de blir verklighet, men vi kan avslöja att PAK5 framstår som tungt och konventionellt i jämförelse. Vi kan nog kan ge vårt officiella godkännande till att Fjällräven använder ordet ”ultralätt” i framtida marknadsföring. Vi hoppas få återkomma till detta senare.

Comments