Prylspaning på ryggsäckar - Fair Enough

Prylspaning På Fair Enough fick Martin och jag möjlighet att skärskåda ett antal ryggsäckar som tillhör de lättare på marknaden. Vi har ju länge hävdat att den svenska marknaden är dåligt försedd med lätta ryggsäckar. Fick vi revidera denna uppfattning? Här följer några snabba intryck.
Av Jörgen Johansson

Haglöfs LIM 45
En säck som vi har fått omvärdera eftersom kalenderbitaren Martin hade konstaterat att innervolymen 45 l är samma som för ULA Catalyst som skryter med 75 liter och en vikt på 1,2 kg. Båda har innervolymen 45 liter, resten är ytterfickor! Dessa två säckar var plötsligt jämförbara!

LIM 45 med sina 1220 gram var klart intressant. Vi provpackade med ca 12 kilo och den kändes skön, med bra rörlighet i avbärarbältet. Janne Corax testade också (se bilden). Det här är en väldigt lång och djup säck, vilket borde ge goda bäregenskaper. Ytterfickorna är måttliga, men man får ner ett Tarptent i bakre ytterfickan och t ex regnställ och flaska i de övriga.

ULA-säcken har antagligen rymligare ytterfickor, men vi har ju inte haft nöjet att träffa den säcken. Själv gillar jag stora och påsiga ytterfickor av nät, som visat sig tåligare än man kan tro, men misstänker att de är svårsålda eftersom de inte ser så kompakta och snygga ut i butik.

Något att tänka på när det gäller LIM-säcken är att den insydda ramen, som består av tunna aluminiumrör, kan skava på vissa ryggar. Dessutom visade sig axelremmarna, som hänger ihop i nacken, kunna skava på halsen på grabbar med kraftigare halsar och nackar än Martin och jag har. Prova före köp. Helt klart en av de lättaste säckarna som finns på den svenska marknaden och en positiv överraskning. Men liksom de övriga säckarna lite i tyngsta laget om man vill klara 3 för 3. Enligt min mening behöver en 50-60-literssäck lämplig för en veckotur med lättpackning inte väga mer än runt 600 gram.

Haglöfs Matrix 50
Också en "traditionell" säck som gjorts lätt, med liknande bärsystem som LIM 45. Finns i flera storlekar. Något för den som har extrautrustning och även kan snegla på Marmot Alpinist. Matrix 50 väger 1750 gram och är därmed den klart tyngre av de två. Den känns egentligen inte som en lättpackarsäck men visar att ryggsäckar inte behöver väga 3-4 kg.

Bergans Helium
Det här var kanske den trevligaste av de säckar vi tittade på. Det var också den lättaste (1,1 kg enligt tillverkaren). Säcken känns gedigen och trevlig på många sätt. Även här finns möjligheter att skala bort en del gram eller hekton. Tyvärr är den för kort för oss kring 190 cm. Lite tveksamma kände vi oss till om nyttan överstiger vikten för det blixtlås som löper längs hela säcken. Något som kan vara mer motiverat på större säckar och i sammanhang där man har väldigt många prylar med sig. Men det har ju inte lättpackaren.

Marmot Alpinist
Vi tittade på 85-litersvarianten (på 1,6 kg) som naturligtvis är för stor för lättpackaren, men kan vara något för den som vill ha en lätt säck som klarar lite större lass. Kanske för att man bär med sig extrautrustning som kameraprylar, klätterutrustning eller barnprylar. Annars är 55-litersvarianten med sina 1,4 kg det som ligger närmast de lättaste säckarna på den svenska marknaden idag.

Alpinisten har ett hopvikbart liggunderlag som ryggplatta. Man får alltså detta på köpet, men framförallt är det intressant att se en ledande tillverkare med en större ryggsäck ta upp en idé som använts för mindre lättpackningssäckar i många år.

Vill man spara vikt så kan man enkelt koppla bort locket och fickan där och lämna den hemma. Säcken går att stänga utan denna. Förmodligen sparar man några hekto på det. Trots detta en säck som är för tung för lättpackaren, om man inte har specialbehov. Den här säcken imponerade ändå på mig genom att bara väga 1,4 kg. 1,6 kg för den som behöver en 85-literssäck är suveränt. Man undrar vad Marmot kan åstadkomma när de väljer att göra en "ultralätt" säck (vilket är vad Haglöfs kallar LIM 45).

Diskutera dessa ryggsäckar i forumet

Comments