3 för 3 för lyxbärande

Teorik och praktik Vissa vill behålla den vanliga ryggsäcksmodellen med relativt stabil konstruktion, men ändå komma ner i 3 för 3. För er tittar vi på några stabila men ändå lätta ryggsäckar och på vilka möjligheter de ger för att hitta boende- och sovutrustning.
Av Jörgen Johansson

Ryggsäckar på över 2 kg gör det mycket svårt att klara 3 för 3 även om man väljer de lättaste skydden och sovsystemen. Därför börjar vi med att presentera något lättare säckar som ändå är hyfsat ”normala”:

 • Marmot Alpinist 55 l
  1,4 kg, plastplatta + vikt cellplast
 • Haglöfs Matrix 50 l
  1,75 kg, ram av aluminiumrör
 • Haglöfs LIM 45
  1,2 kg, ram av aluminiumrör
 • Bergans Helium 55
  1,1 kg, aluminiumskena
Marmot Alpinist 55
1,4 kg


Går man närmare 2 kg kan man ändå klara 3 för 3, men då blir det en mycket lätt skyddslösning som Gossamer Gear Spinnshelter på runt 300 gram och en lätt dunsäck på runt 500 gram plus liggunderlag under 2oo gram.

Gossamer Gear
Spinnshelter
300 g


Spinnshe
lter är ett av de absolut lättaste skydd som ger täckning runt om ner till marken. Det är alltså ett riktigt lätt tarptält.

Exempel på barmarkssovsäckar kring 500 gram är Marmot Atom, Western Mountaineering Highlite och RAB Quantum Top Bag (saknar dun på undersidan). Som liggunderlag blir man i princip tvungen att välja liggunderlag i cellplast under 200 gram, tex Jysks lätta eller Gossamer Gear Nightlite.

Med en ryggsäck på 1,4 kg och ett sovsystem på 750 gram kan man välja något tyngre skydd. Tarptent Contrail är ett alternativ som väger runt 650 gram, beroende på om man väljer med eller utan golv.

Terra Nova
Argon 900
1,3 kg


Är man två personer har man utrymme för att dela på ett lätt tält och ändå klara 3 för 3. Terra Nova Argon 900 (halvtält) eller Laser samt Helsport Ringstind är alternativ. Det går förmodligen att klämma in ett Terra Nova Laser Competition också. Även om man landar på 3,1 för 3 så har man lagt grunden för ett mycket lättare vandringsliv.

Diskutera 3 för 3

Comments