Mer prylspaning från Fair Enough

Prylspaning Det blev mycket ryggsäckar på Fair Enough, men vi tittade också på några andra lätta produkter. En av dem slog oss med överraskning och är riktigt, riktigt lätt.
Jörgen Johansson

Vattenflaskor
Vanliga PET-flaskor känns oslagbara när det gäller kombinationen av pris och vikt. Många vattenflaskor man kan köpa är inte bara dyra, de är tunga också. Min 1,5 liters flaska som en gång innehöll julmust har hängt med i flera säsonger nu. Hopknycklad och utplattad och skrapig håller den fortfarande. Den väger drygt 50 g.

Bild: Platypus 1-litre bottle

En kompakt konkurrent är dock de lätta Platypus-flaskorna, som blir små i packningen och som viktmässigt klår till och med min PET-flaska rejält. Den avbildade 1-litersvarianten väger bara 23 gram.

Sovsäck
Tjejen som provlåg Western Mountaineerings Ultralite Super köpte den nog också. Den här säcken är alltså klassad för -7 grader av WM, som har rykte om sig att inte lämna glädjesiffror. I den största varianten, 200 cm, väger den här säcken endast 765 gram, vilket i mitt tycke gör den till en perfekt höstsäck.

Bild: Western Mountaineering Ultralite Super

Den Marmot Hydrogen jag själv har väger 685 gram och är klassad för -1 grader. Viktskillnaden är nästan försumbar. Ultralite känns så nära en allroundsäck för barmark som man kan komma, åtminstone för den som är lite frusen och inte desperat vill spara ytterligare några hundra gram.

Dunsäckar från renommerade tillverkare som WM med flera håller 10-15 år för normal användning och det finns få friluftsprodukter som på det sättet är bättre investeringar.

Liggunderlag
Här är produkten vars vikt tog oss med storm. Benig som jag är vill jag ligga mjukt för att sova gott och njuta av mina vandringar. Självuppblåsande underlag av det slag som Thermarest en gång introducerade är därför en viktig, men alltför tung del av min packning.

Bild: Insulmat Über Lite

Eftersom jag bara behöver den extra vadderingen under höfter och axlar så har jag i många år använt ett 3/4 långt (120 cm) Thermarest. Men även detta väger 600 gram och jag kompletterar dessutom med ett 180 cm cellplastunderlag. När jag därför fick se InsulMat Über Lite och hörde vikten blev jag mycket intresserad.

Det här liggunderlaget är självuppblåsande i en märklig timglasform som syftar till att man skall ha det mjukt just där man behöver det. Och det väger 250 gram. Det finns bara ett liggunderlag av självuppblåsarmodellen som kan konkurrera, Bozeman Mountain Works Torso Lite. Det är något tyngre genom att det inte har timglasformen.

När Martin och jag provlåg Über Lite kunde vi dock konstatera att för gossar på 191–193 cm så är det på gränsen att vi får in axel och höftkula på det vadderade området. Så för den som är i vår längd eller längre rekommenderar vi en provliggning innan köp.

Klarar man sig med cellplastunderlägg så finns det lättare produkter på marknaden, men bland självuppblåsarna är Über Lite det lättaste i Sverige just nu. Och dessutom hör liggunderlagt till de 3 stora och innebär att man sparar hekton och inte bara gram.

Comments

 1. Var köper man "Insulmat Über Lite" i Sverige Butik/nätet eller utanför Sverige på nätet?

  Mvh Tommy

  troswe@hotmail.com

  ReplyDelete
 2. Hej Tommy!
  Über Lite tillverkas inte längre. Samma tillverkare (Pacific Outdoor) har ett underlag som heter Peak Elite AC som möjligtvis kan vara ett alternativ: http://pacoutdoor.com/sleeping-pads/view/peak-elite-ac
  Det är en luftmadrass med vaddering under torson. Väger ca 300 gram i den kortaste versionen (400 gram i fullängd).

  Välsorterade fristående handlare kan antagligen beställa hem från svenska importören JO Sport: http://www.josport.se/

  ReplyDelete

Post a Comment