3 för 3 – Radikal viktminskning

Teori och praktik Vi lanserar här en utmaning eller en hjälpande hand, välj det som passar. Men vi tror att detta kan bli kvantsprånget för många när det gäller att minska sin totala packvikt. Det bygger på att man väntar med att sila myggen tills man är klar med att banta kamelerna. Och kamelerna är ju de tre stora: skydda, sova och bära. 3 för 3 betyder helt enkelt att sätta tre kilo som maximal sammantagen vikt för de tre stora. När detta är klart kan man gå på övriga prylar och eventuellt så småningom även fila på tandborstskaften.
Av Jörgen Johansson

3 för 3 är såklart inget absolut krav för att banta packningen, men det är en enkel tumregel för vad man kan sikta på för att kunna ta det stora klivet. Genom att jobba med de tre stora tillsammans får man också ett litet utrymme för kompromisser. Det viktiga är inte att den enskilda utrustningsdetaljen är lätt, utan att de är lätta tillsammans. Man kan behålla sitt rejäla tält eller sin syntetsovsäck om man vill, men man måste då vara desto striktare när det gäller vikten de övriga stora viktposterna.

Några definitioner: När vi pratar om Bära så menar vi alltså ryggsäcken/bärsystemet. När vi pratar Sova menar vi sovsäck/sovplagg och liggunderlag. När vi menar Skydd så menar vi det tält eller den tarp man använder.

Så här ser mitt eget läge ut för närvarande (våren 2007). Sommarsäsongen kommer förmodligen att innebära vissa förändringar till det lättare.

Bära: Hemsydd ryggsäck på 225 gram plus "avbärarbälte"/midjeväska på 150 gram. Summa: 375 gram.

Sova: Hemsydd quilt på 600 gram plus Jysk cellplastunderlägg på 145 gram plus Thermrest 3/4 och 5 cm tjockt på 600 gram. Summa: ca 1350 gram.

Skydd: Hemsytt tarptent på 510 gram plus hemsytt innertält/myggskydd på 210 gram plus linor och pinnar ca 100 gram. Summa 820 gram. (notera att jag inte räknar med vandringstavarna som också är tältstänger).

Mina tre stora väger alltså tillsammans ca 2,5 kg. Notera att det är Sova som är det tyngsta och framförallt liggunderlagen som jag vill ha för att sova gott. Man måste tänka på komforten även om man är lättpackare. Man är ju faktiskt ute för att njuta...

Fler 3 för 3-tips | Diskutera 3 för 3 i forumet

Comments