Hemavan-Anjan - kall början

Turer 2008 gick jag mellan Hemavan och Anjan, en 50-milatur under tre veckor som jag tidigare beskrivit i några artiklar här på Fjäderlätt. Jag har nu tittat på en del filmer från den turen, för att inspirera mig själv inför den kommande vandringssäsongen. En del av filmerna kanske även kan fungera som inspiration för andra, och även visa på hur man kan använda lätt utrustning på en riktigt lång tur.
Av Jörgen Johansson


Det hela började en kall kväll, med regn i luften i sluttningen ovanför Överuman.Den första natten blev både regnig, kylig och blåsig.Frukosten var mer eller mindre standard för hela turen. Numera använder jag Mini-Tortillas istället för rågbrödet, men det är mest en smakfråga.Motvind och regn gjorde att jag misstänkte hur dagen skulle gestalta sig.Min tankar på morgonen bekräftades under förmiddagen. Vinden hårdnade, regnet hårdnade och enda fördelen var att jag efter en stund fick vinden och snögloppet i ryggen.Mina regnplagg fungerade sådär. Det vill säga, mina hemsydda regnshorts var utslitna i baken och hade börjat läcka. Det mesta gick dock att täcka om jag drog upp holkarna maximalt och fäste ihop dem med shortsen mha säkerhetsnålar. Jag använde dem sedan på detta sätt under resten av vandringen.Under eftermiddagen avtog regnet och vinden blev mindre påfrestande när jag kom ned i björkskogen. För att komma på stigen till Rönäs vid Tängvattnet blev det aktuellt att vada Ruttjejokken.Filmen visar vilka strumpor jag använde under vandringen den här iskalla dagen.Inför vadet tog jag av de vattentäta strumporna. De åkte sedan på igen.Tankar efter vadet.Efter en sådan kall dag var det skönt att kvällen bjöd på uppehållsväder och en mer skyddad lägerplats.

Kommentera gärna här på Utsidan.

Comments

  1. Du ser ut som en erfaren fjällmänniska! Har du lust att dela med dig av några tips på aktiviteter på fjällen framöver?

    ReplyDelete

Post a Comment