Paraply på fjället

Teori Praktik Jag är en varm förespråkare för användning av paraply vid fjällvandring. Ett område där mänskligheten verkar delad i tre läger; de som provat och gillar, de som provat och inte gillar samt de som provar och hånskrattar. Här följer några korta filmer som illustrerar hur paraplyet kan fungera till fjälls, från min vandring mellan Hemavan och Anjan 2008.
Av Jörgen JohanssonHär visas ganska konkret de, så att säga, primära fördelarna med att använda paraply en varm dag med regn, men utan nämnvärd vind.
Jag hade en annan dag under turen då det kom hårt vinddrivna skurar till och från en eftermiddag. Paraplyet klarade detta bra också, men då i kombination med regnskydd för benen. Märker man att vinden blir för hård är det enkelt att fälla ihop paraplyet och ta på regnjackan istället.


Här visas en sekundär effekt av paraplyet; att ryggsidan på ryggsäcken hålls torr och inte blöter ned klädseln/tvingar till fortsatt regnjacksbärande efter regnet.Här visas hur användbart paraplyet är om det kommer en skur medan man äter lunch.

Kommentera gärna med egna för- och emotupplevelser av paraply här på Utsidan.

Comments

 1. Kristian IngemanssonMay 27, 2010 at 10:07 AM

  Hej Jörgen,

  Jag är varm paraplyförespråkare. En stor fördel är att man kan fotografera och filma även när det regnar. Jag tycker heller inte om regn i ansiktet eller blöta händer. Det är mycket trevligare att hålla en torr karta i handen än en blöt.

  När det gäller regn försöker jag alltid ligga ett steg före. Jag packar alltid all utrustning som inte får bli blöt regntätt. Så fort jag känner första regnstänken tar jag på mig regnjackan (alltid lättåtkomlig i ytterficken bak på min jam2) och tar sedan fram paraplyet. Jag har jackan helt uppknäppt och viker in den under bärremmarna. Jag drar upp ärmarna till armvecken. Jackan täcker då bara rygg (där ryggsäcken ändå täcker) axlar och överarmar. JAg har bra ventilation men har ett bra läge om regnet eller blåsten plötsligt skulle tillta. Jag har regnbyxorna i en sidoytterficka i ryggsäcken som jag kommer åt utan att ta av säcken. När regn och vind tilltar är det viktigt att snabbt få på dom innan byxorna är genomvåta nertill.
  Med detta sätt att hantera regn påverkar det inte njutningen och uplevelsen nämnvärt. Det kan vara mysigt att gå i regn när man är helt skyddad. Precis som det härligt att sova i ett tält när regnet smattrar mot tältduken.


  Kristian Ingemansson

  ReplyDelete
 2. Hej Kristian,
  What can I say :-)
  Mycket bra beskrivning av hur man kan använda paraplyet.

  Jörgen

  ReplyDelete
 3. Här kommar ett kort brev från någon som kan inte tala bra svenska. Hon kan inte forstå varför man ska stanna ute på landet i regnet med ett paraply när man kan skriva till hans vänner i Kanada i stället.

  ReplyDelete
 4. Efter att ha varit en "hardcore" vandrare, äventyrare i många år då jag skulle skämmas med paraply i handen har jag börjat inse hur mycket trevligare det hade varit om jag bara hade paraply med mig de gångerna då det öste ner! Det är klart, jag gissar att man har blivit äldre och mognare har ju en hel del med saken att göra det med. Förr fotade jag brudar som man möte längs leden, idag sitter jag bara och njuter av tystnaden och naturen.

  Tack för bra sida och håller med 100%

  Amir

  ReplyDelete
 5. Amir,
  Kul att kunna inspirera :-)

  Jörgen

  ReplyDelete
 6. Hej!

  Jeees! Kul att se andra som gillar paraply! Eftersom jag svettas ymnigt gillar jag inte regnkläder. Med regnrock är jag lika våt på insidan som på utsidan. Och nej Goretex m.m. är inte ett dyft bättre!
  Jag använde ett "familjeparaply" första gången 1983 i finska Lappland. Det fungerar utmärkt som regnskydd, vindskydd och spatserkäpp! Jag har det instucket på tvären mellan ryggen och ryggsäcken. Då det regnar slår jag upp paraplyet och hänger det på ryggsäcken, som är högre än huvudet. Sen är det bara att promerera vidare.
  Detta är dock inget för "viktväktare" eftersom paraplyet ju har sin vikt...

  Ola

  ReplyDelete
 7. Jo, paraplyet har sina fördelar och så även för viktväktare vill jag nog hävda. På våra breddgrader anser jag inte att det kan ersätta regnstället, men paraplyet väger kanske 200-300 gram. Jag har ett regnställ som väger 400 gram och det finns många som bär på regnjacka och regnbyxor som tillsammans väger mer än 600-700 gram.

  ReplyDelete
 8. Hej Jörgen,
  Jag och var och vandrade en vecka på El Camino de Santiago i Spanien tidigare i år. Dagen innan vandringen började så gick vi omkring i en by när det började spöregna. Och mitt sällskap sa - ska vi köpa paraply?

  Vi bar med oss dessa under vandringen och använde dem även dagar då det vräkte ner, när vi bar regnkläder. Paraplyet hjälpte mycket, för även om man bär regnkläder så är det skönt att undvika att man får det på sig.

  Vilka modeller rekommenderas? Jag vill ha det vindtåligt och så lätt som möjligt!?

  ReplyDelete
 9. Hej,
  Jo, paraplyer har många fördelar. Nackdelar också förstås :-)
  Jag har ofta använt vanliga standardparaplyer som jag sågat ned en smula, både vad gäller skaft och spets. Ofta är det dock av väldigt dålig kvalitet.
  Numera använder jag ett Golite Dome, vilket är reflekterande, bra i stark sol. Ännu har jag dock inte använt det i sådana sammanhang. Jag tycker det är lätt och starkt och vindtåligt. Det går ju även utmärkt att använda civilt s a s.
  http://www.golite.com/Chrome-Dome-Trekking-Umbrella-P928.aspx

  Jörgen

  ReplyDelete
 10. Just read the chapter in your book about umbrellas. Going on a week-plus mountain trip tomorrow in the middle of Norway, and I'm adding the best "normal" umbrella I can find on short notice and damn the weight. It seems likely to save me from 'rain depression' which comes with low sky and everlasting drizzle. An added bonus is that it improves on 'try-my-best-with-what-I-have' sleeping arrangements.

  Finally found a reason not to go with some Cuben or silnylon backpack - my overweight Vulture II has all sorts of nifty attachments for an umbrella :)

  BTW, loved your chapter on hygienics - have followed it for years and now feel vindicated. "See, it says in this book..." :)

  ReplyDelete
 11. Yeah, an umbrella is hard to beat in a drizzle what will get you wet in the long run.
  Glad you like my thoughts on hygiene :-)
  I can honestly say that I come by this attitude without influence from Lars Monsen. Later I have understood that he takes the dirtbag attitude one step further than most of us. I wash and bathe when circumstances allow, but do not think I will die if circumstances do not allow. Like my last hike a couple of weeks ago in northern Sweden and Norway when I only washed my hands after defecating for some 8-9 days of inclement weather...

  ReplyDelete

Post a Comment