Vattentäta sockar och gympadojjor

Prylintryck Att använda lätta skor i kombination med vattentäta strumpor har länge varit en av mina favoritlösningar för fötterna. Nu har jag hittat en bättre lösning än de Sealskinz jag länge använt.
Av Jörgen Johansson

Jag vandrar normalt i tunna syntetstrumpor av damstuk på 30-50 denier. De väger runt 20 gram, skyddar fötterna mot skav och torkar snabbt. För normala sommarvandringar gör det inget att man blir blöt om fötterna så länge man rör på sig och håller värmen. Vid raster drar jag på mig ett par torra sockar om det känns kyligt.

Men när man utsätts för långvarig blöta om fötterna och temperaturerna är låga så behöver man något som hindrar fötterna från att kylas ned. Att gå kilometervis i blöt myr eller ett dagsregn i fjällen tillhör situationer då man behöver något som håller värmen bättre än nylonstrumporna. Då har jag använt ett märke som heter Sealskinz, vilket är vattentäta sockar med "andasmembran" inbyggt.

Jag har dock i flera år letat alternativ till Sealskinz, eftersom jag tycker att de slits ut för fort och börjar läcka. Detta är inget stort problem, man håller som regel värmen ändå, ungefär som i läckande kängor. Men det känns mindre kul att lägga 400-600 kr på något som bara håller för några dagars konstant användning.

Rocky Goretexsockar har stått högt på min önskelista länge, eftersom de anses andas bättre än Sealskinz och också är robustare. Problemet är att jag inte lyckats hitta någon avnämare i Europa. Det är möjligt att Goretex cyckelstrumpor är något liknande, har någon testat så hör gärna av er.

Dessutom är Rocky enligt uppgift storlekskänsliga, vilket har att göra med att de är betydligt mindre elastiska än de förlåtande Sealskinz. Så jag har tvekat att beställa dem på postorder från USA av detta skäl. Men när jag var i Seattle tidigare i höst var det läge att prova sig fram till ett par på REI.

Detta par testades sedan under ett antal regniga och snögloppiga dagar på en tur runt Glacier Peak i delstaten Washington. De fungerade utmärkt och höll mina fötter torra och varma i gympadojorna. Några veckor senare blev det ett antal dagar i snö och på snöskor i Absaroka Beartooth Wilderness i Montana. Mot slutet av denna tur gav de upp och började läcka. Så tyvärr är inte heller dessa sockar särskilt hållbara. Men 50 US dollars gör dem klart billigare än Sealskinz och för mig känns det som att jag kan stå ut med att köpa ett par nya vattentäta sockar varje säsong. Friluftsliv är trots allt mycket billigare än golf...

http://www.rei.com/product/688268

Det vore spännande om någon svensk importör började sälja Rocky här. Vad gäller storlekar så har jag ungefär stl 45 och valde Rocky size 12. Denna var i största laget även med tjocka sockar under, så jag har nu ersatt det läckande paret med storlek 11.

Diskutera vattentäta sockar

Comments

 1. Har "vanliga" neoprensockar till både löpning & mtb träning,några år gammla men ser fortfarande nya ut,dvs bra kvalite´. Kanske något att testa till vandring,men gissar på att det blir lite väl varm då andningen är 0.

  ReplyDelete
 2. Det jag hört om neoprensockar för längre vandringar har gjort mig tveksam. Bakterietillväxt, dålig lukt och risk att eventuella skavsår får obehagliga infektioner t ex.

  ReplyDelete
 3. "Jag vandrar normalt i tunna syntetstrumpor av damstuk på 30-50 denier. De väger runt 20 gram, skyddar fötterna mot skav och torkar snabbt."

  Var får du tag i dessa strumporna? Är det vanliga damstrumpor, eller?

  B.E

  ReplyDelete
 4. De damstrumpor jag använder är vanliga ankelsockor som finns i snabbköpsbutiker t ex. Slitstyrkan varierar enormt, några par jag köpte på Konsum i Arvidsjaur höll i flera år. Andra håller max en vecka. Men eftersom de är vridbara och one size fits all gör det inte något om det blir småhål under vandringen. Strumporna är så tunna att det inte orsakar några skavsår.

  ReplyDelete

Post a Comment