Fjällräven Hoody

Prylintryck Jag har under sensommaren och hösten använt Fjällräven nya undertröja av ull med huva. Det visade sig vara en trevlig bekantskap, men inte helt utan svagheter.
Av Jörgen Johansson

Principen med så kallade hoodies, undertröjor med huvor, av merinoull, börja komma alltmer. En gissning är att om några år så kommer det att finnas ett antal bra produkter av detta slag på marknaden. Den första jag hörde talas om var från Patagonia; av någon märkvärdig anledning fanns den enbart i kvinnostorlekar. Ryan Jordan på Backpackinglight.com sydde på några decimeter extra tyg längst ned för att kunna använda en sådan.

Fjällrävens Hoody finns tack och lov i herrstorlekar och själv har jag använt den på en sommartur, en hösttur och en vintertur, allt inom loppet av två månader. Framförallt när det är kyligare och behovet av något värmande kring öronen ökar, så är det trevligt att kunna dra upp huvan. Likaså är det ett utmärkt plagg nattetid i sovsäcken. Med en sådan här tröja kan man alltså lämna den stickade mössan eller fleecemössan hemma under barmarkssäsongen. På vintern är den också en bra förstärkning av den varma mössan och fungerar bra under en huva eller keps så länge man rör på sig.

Huvan är väldigt smidig och välsydd och sitter på mig bokstavligen som en smäck. Storlek Large är precis lagom för en lång och långarmad individ som undertecknad. Egentligen är den precis så lagom att jag skulle önska ytterligare någon centimeter på ärmarna och i rygg och midja.

Tröjan är försedd med ett långt blixtlås som når långt ned på bröstet och gör på och avtagande samt ventilering enkel och behaglig. Med huvan av och blixtlåset uppdraget har man en utmärkt halsduk som gör att även denna kan lämnas hemma, åtminstone under barmarkssäsongen.

Så den här tröjan får klart godkänt. Det finns dock en svag punkt. Något jag skulle önska mig mer av. Ylle. Tröjan är gjord i ett material som kallas Active Wool och innehåller 40% ull och 60% polyester. Vid en kurs hos Backpackinglight.com nyligen så rekommenderade Ryan Jordan minst 60% merino i underkläder: "Because of the stink factor".

Jag kunde också konstatera att efter fyra dagars tidig vintertur på hög höjd i Absaroka/Beartooth Wilderness så luktade min hoody en del. Inte så illa som de vanliga konstfiberprodukterna skulle gjort, men lukten var påtaglig. Detta händer i princip aldrig när jag använder mina rena merinotröjor. Så skulle jag önska mig någon förbättring av Fjällrävens produkt så är det nog minst 60% ylle samt något längre ärmar med tumgrepp. Och färgerna tillhör inte heller mina favoriter, ljusblått och neongult blandat med svart, men produkten kommer fortsättningsvis att vara mer åt det svarta hållet, enligt Fjällräven.

Sedan är vikten en aning hög för ett riktigt lätt plagg. Min tröja väger 274 gram för storlek Large. Min Smartwool Microweight väger strax under 200 gram och den mössa jag sparar in väger inte 75 gram. Så Hoodyn blir för mig ett mellansäsongsplagg, inget högsommarplagg.

Diskutera Hoody

Comments

 1. Patagonias hoody ( fleece) finns visst för män.

  /öringen

  ReplyDelete
 2. Ryans erfarenhet är nog något år gammal. Men jag tog en snabbtitt på Patagonias hemsida när jag skrev artikeln och kunde inte hitta någon hoody, inte ens för kvinnor. Var hittade du denna?

  ReplyDelete
 3. Nu hittade jag den inte på hemsidan, men jag har den i tryckt katalog hemma. Tror det är förra säsongens vinterkatalog. Se även : http://www.psychovertical.com/?r1hoody

  /Staffan

  ReplyDelete
 4. Sök på R1 på patagonias hemsida så hittar du den. Huvan syns inte på bilden, kanske därför vi missade den första gången. Kom förresten på att jag stått och klämt på tröjan ILR i butik i Åre =)

  ReplyDelete
 5. Tittat på R1 nu, men den är ju inte ull (recycled polyester).

  ReplyDelete

Post a Comment