Ny bok - Dag Hammarskjölds fjällvärld

Evenemang ”Jordens berg” är en utställning på Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm. Där visas några av Claes Grundstens fina landskapsbilder. Claes var huvudtalare på den gångna helgens arrangemang där, arrangerat av STF och Åventyrsresor. Själv var jag också med på ett hörn och pratade om hur man njuta mer av sina vandringar bland jordens berg om man har en riktigt lätt packning. Då passade jag på att inhandla Claes senaste bok om Dag Hammarskjölds fjällvärld. .
Av Jörgen Johansson

Att gifta ihop Dag Hammarskjölds texter om fjällen med Claes Grundstens bilder är en bra idé. Hammarskjölds texter är med rätta beundrade för sina insiktsfulla formuleringar kring det som kan sägas ligga djupare än blotta betraktandet. De texterna hjälper mig att förstå en del av de mindre uppenbara skälen till att jag drar till fjälls. Och kanske också att få formulerat de uppenbara skälen på ett tydligt sätt. Fast ibland känns det som om Hammarskjölds omvittnade intellektuella skärpa talar mer till hjärnan än till hjärtat och därför tappar han mig stundtals som läsare.

Nu tycker jag att Claes Grundsten som författare är klart underskattad, men det blir naturligtvis lätt så med tanke på hans böcker framförallt är bilderböcker. Och vilka bilder! För mig är det ingen tvekan om att han som landskapsfotograf håller absolut världsklass. Han gör verkligen konstverk med sin kamera. Och han blir bara bättre med åren.


Alla har väl sina egna favoriter i en bok som Dag Hammarskjölds, men för mig är det en bild som verkligen griper tag och stannar kvar: Bilden av det höstglödande Abiskovagge från fjället Kieron. Något som kunde blivit en dussinbild om exempelvis jag tagit den, men som blir något helt annat och enastående när Claes Grundsten står bakom kameran.

I Lördagsmorgon på TV 4 den 6 oktober ungefär klockan 09.00 kommer ett långt reportage om boken. Den lär nog hamna julklappssäcken hos många fjällvänner - om de kan bärga sig så länge.

Comments