Lunar Duo – en Tarptent-dräpare?

Prylspan Marknaden är tyvärr inte översvämmad med tvåmans tarptält med dubbla abisder, men nu får Tarptent Double Rainbow hård konkurrens av Six Moon Designs Lunar Duo.
Martin Nordesjö

Den här typen av tarptält tycker jag själv är en fin kompromiss mellan låg vikt och hög komfort, så ännu ett alternativ är välkommet.

Six Moon Designs
Lunar Duo


Jämförelsen mellan Lunar Duo och Double Rainbow är oundviklig eftersom form och vikt (1,2 kg) är så lika. Men det finns viktiga skillnader:
 • Lunar Duo har dragkedjor istället för kardborre i ingången, vilket förenklar en hel del.
  (Tillägg: Nyare Double Rainbow har dragkedja)
 • Det kräver vandringsstavar. Det reses som ryggåstält med två stänger snarare än med längsgående båge. Två korta aluminiumböjar håller ut taket vid nocken.
 • Det har full höjd hela bredden, något som t.ex. gör att fyra personer kan sitta i tältet.
Golvet är 229 x 137 cm (jämförbart med Hilleberg Kaitum eller mitt gamla Haglöfs Twin Peak), takhöjden är som mest 114 cm. Såna utrymmen tillsammans med dubbla absider ger två personer fin komfort. Två vuxna och ett barn får också rum att sova.

Priset är 275 dollar (Double Rainbow kostar 250). Den som vill kan få sömmarna tätade från fabrik för 30 dollar. Tältstänger i kolfiber (ersätter vandringsstavar) finns för 25 dollar och 50 gram. Man väljer själv om man vill ha tunn (30 denier) eller lite tjockare (70 denier) väv i golvet.


Tarptent
Double Rainbow


Jag tycker fördelarna verkar överväga för Lunar Duo, i alla fall om man är beredd att vandra med stavar. Utrymmet är klart större och dessutom saknas de sömmar längs bågkanalen som kan ställa till med takläckage på Double Rainbow.

Double Rainbow är å andra sidan lättare om man inte vandrar med stavar, och tål antagligen lite mer vind eftersom det har mindre tygytor och lite mer slimmad profil. Dessutom finns ett löst innertak som tillbehör, något som höjer innertemperaturen och minskar kondenskänsligheten.

Läs mer hos respektive tillverkare:
Six Moon Designs Lunar Duo | Tarptent Double Rainbow

Comments

 1. Förstår inte vad du menar - Mitt double rainbow har i alla fall dragkedjor i alla ingångar. Kardborren håller flärpen på plats över dragkedjan.

  ReplyDelete
 2. Så trevligt! Då har Tarptent börjat leverera nya tält med dragkedja. Det gick rykten om att de skulle göra det.
  (Jag ändrar i artikeln)

  ReplyDelete

Post a Comment