Det förlovade landet?

Resande fot På väg mot vildmarken i Amerikat fick jag en försmak av vad som verkar vara lättpackningens förlovade land.
Jörgen Johansson

När jag vaknar på mitt hotellrum efter en 24-timmarsresa till Seattle, Washington, slår jag på TV-n. Bland det första jag ser är en infomercial från delstatsmyndigheterna här och närbelägna kanadensiska provinsen British Columbia:

”Vet du vad ditt barn bär i sin ryggsäck?” Ett gäng glada ungar i 10-årsåldern är på väg till skolan. Alla har ryggsäckar. 10 meter bakom dem kommer en ensam grabb som släpar en tung ryggsäck efter sig. Sedan kommer en kiropraktor in och berättar att en för tung eller felpackad rygssäck kan ge mitt barn ryggproblem. Yes, I've come to the right place!

Frilufts-Konsum
REI är ett kooperativ grundat 1944. De säljer både produkter under eget varumärke och de stora märkena i branschen.

REI Cruise UL 60
1,4 kg, 850 kr


De har butiker på många orter men sin flaggskeppsbutik har de i Seattle. Det är ett varuhus i två eller tre plan beroende på om man räknar uthyrningen i källaren. Ett paradis för den som gillar uteprylar. Och billigt om man jämför med Sverige. REI är naturligtvis ganska mainstream och har därmed inte så mycket lätta produkter , men med ett sådant utbud som i det här varuhuset så finns det ändå en del.

Björnburk är såklart
standardutrustning.

Jag köpte mest saker inför den närmast förestående turen runt Glacier Peak; mat och kartor. Sedan blev det lite strumpor och lätta vantar. Ett par Rocky Goretex-sockar som alternativ till mina Sealskinz, som jag funderat på länge. Jag plockade också på mig ett par ”tåsockar” från Injin.

Feathered Friends
Inför BPLs kurs Trekker III som jag skall gå i oktober är vi beordrade att ha lite tjockare byxor än jag brukar. Så jag var på jakt efter ett par Arcteryx Gamma LT; lätta softshells. De hittade jag inte hos REI utan hos Feathered Friends, snett över gatan. Säkert ett affärsläge som suger in fler kunder från REI än mig.

Feathered Friends är som namnet antyder specialiserade på dunprodukter, men har en hel del annat, som Hillebergstält, även om betoningen ligger på kläder.

FF har alltså egen produktion av sovsäckar och dunkläder av hög kvalitet. Den mest udda produkten i butiken var nog en tvåpersoners topbag i dun. En topbag skiljer sig från en quilt genom att den är en påse där dunet på undersidan ersatts av en ficka för liggunderlaget. Här var det således fickor för två sådana.

Nu bär det upp till Bellingham för att hälsa på goda vänner några dagar. Sedan bär det ut i busken.

Comments