Ta bilder genom kikaren

Prylspan Kamerautrustning och kikare är sånt som vissa av oss vill ha med trots vikten, så alla lätta lösningar är välkomna. Kanske använda kikaren som teleobjektiv?
Martin Nordesjö

Med en Snap Shot Adapter från Swarovski kan man använda kikaren som objektiv till den kompakta digitalkameran. Tanken är att man snabbt ska kunna växla mellan att titta i kikaren och att ta bilder genom den.

Adaptern kräver att objektivet sticker ut från kameran, så de riktigt kompakta kamerorna (tex på mobilen) funkar inte. Ett annat krux är att den bara funkar till Swarovskis EL- och SLC-kikare.

Priset ligger kring 200 kr.

Comments

 1. Äsh.... jag hade hoppats att du hade testat den. Utemagasins-review ;)

  ReplyDelete
 2. Hej,
  Varianter av denna "adapter" har använts av fågelskådare när de fotar genom tubkikaren, vilket kan ge riktigt bra bilder. Om man inte äger en Swarowskikare kan man ganska enkelt tillverka en liknande adapter till sin befintliga kikare (jag har kört utan adapter och det funkar med min uppsättning). Adapterna enda funktion är att stänga ute ljuset från sidan samt centrera kameran mot kikarokularet. Dock får man räkna med att hela ekipaget blir väldigt känsligt för rörelser och korta tider krävs (=mkt bra ljus eftersom kikaren stjäl en del ljus).

  ReplyDelete
 3. Björn,
  Vi är hemskt ledsna om rubriken "Prylspan" ledde dig att tro att det var en recension. ;)
  (Å andra sidan, om alla våra prylspan tolkas som recensioner kan vi väl skryta med att recensera produkter ett år innan de kommer ut i butik. Och det är ju klart bättre än Utemaggan...)

  Jonas,
  Tack för bra input!
  Jo, jag antog att just ljuset är ett problem med en sån här lösning. Har du tips på hur man tillverkar en egen?

  ReplyDelete
 4. Jonas har redan hunnit nämna det... men...

  Någon vidare proffsig egentillverkad adapter har jag aldrig støtt på, men väl tubkikare + toarulle + kamera. Fast så brukar man inte träffa folk som fotograferar genom kameran.

  Toarullen var då tom och avklippt till lämplig längd. Det såg rätt skevt ut, men bilderna på fullmånen blev ypperligt skarpa.

  ReplyDelete
 5. Har två och har havt någon till. Objektivet kan mycket väl sitta i kameran till att börja med. Se gärna Minox lösning. (vilken f ö är mycket lättviktig)
  Okularet bör 0-ställas efter avstådsinställning och kameran ställs på oändlighet. Ljussvagheten är abret så stativ och exponeringstid måste anpassas. I många kamror blir bilden rund men skärpan kan bli mycket bra och objektivlängden blir mycket lång medan bländaröppningen blir liten.
  Praktisk användbarhet på en femgradig skala ca 3.
  Rekommenderas inte till envar.
  //J

  ReplyDelete
 6. Kikarens dåliga ljusinsläpp för ju in oss på ännu ett område: hur använder man lättast en vandringsstav som stativ?

  ReplyDelete
 7. Beträffande stativ av vandringsstav så kan man relativt enkelt skruva en kvartstumsskruv underifrån i de flesta stavhandtag så att gängan sticker upp lagom för kameran. Bäst är antaqgligen att gänga på en mutter överst på handtaget och dra fast. Jag har fixat detta på flera av mina mer eller mindre hemtillverkade ispikar/hjälpstavar. Se bild http://www.sssk.se/medlem/databas/bild/bild-v.asp?id=28432

  Man kan oftast lätt dra av handtaget från stavskaftet.

  Thure

  ReplyDelete
 8. www.northstar.se har ett stativ du sätter fast på staven..

  /Öringen

  ReplyDelete
 9. Eller http://www.bhphotovideo.com/c/shop/5695/Binoculars_Monoculars_Digital_Camera_Binoculars_Scopes.html

  / TT

  ReplyDelete

Post a Comment