Granite Gear-klämning på Säck

Prylklämning Get Out har börjat sälja Granite Gear i Sverige, och ett antal lätta ryggsäckar finns nu i deras Stockholmsbutik Säck på Roslagsgatan. Vi på Fjäderlätt kan plötsligt inte längre gnälla på att marknaden är tom på lätta ryggor.
Av Jörgen Johansson

Granite Gear har ett omfattande sortiment av ryggsäckar, men det är framförallt en del av deras, vågar man säga ultralätta, sortiment som Get Out har börjat sälja. Och det finns en del att välja på.

Olika benämningar och varianter
Granite Gear namnsätter sina ryggor lite förvirrande, men jag tror mig nu ha begripit namnstrukturen. Om säcken heter något med Ki så är den gjord för kvinnor. Vapor är de lättare varianterna av de lättare säckarna, med undantag av Virga som är allra lättast. Vapor Ki är en variant för kvinnor och lägger man till Meridian så blir det tyngre eftersom det innebär löstagbart lock istället för rullstängning. Och heter säcken Alpine så är det en klättersäck.
Förhoppningsvis blir det lite klarare när jag beskriver de säckar jag tittade på i butiken.

Virga mot Golite Jam2
Virga är den absolut lättaste säcken i sortimentet. Den finns i tre rygglängder och väger runt 600 gram,vilket är bra för en säck på ca 50–55 liter. Det är samma viktklass och samma storlek som konkurrenten Golite Jam2 som säljs av Addnature, och därmed blir jämförelserna mellan dessa båda säckar oundviklig. Jam2 beskrivs i en separat artikel.

Virga är en mycket enkel ryggsäck. Helt enkelt en påse av nylon med rejäla bärremmar, kompressionsremmar utanpå och två stycken småfickor i nät med överkant i resår längst ned på sidorna. Ett ganska tunt midjebälte kompletterar. Rekommenderad maxlast är 9 kg – en lämplig veckosäck den som klämt in sina tre stora under 3 kg. När man betänker den enklare konstruktionen är det lite förvånande att Virga väger nästan exakt lika mycket som Golite Jam2, som verkar ha ett kraftigare tyg.

Vapor
Granite Gears mest välrenommerade säck,Vapor Trail, finns inte hos Get Out. Granite Gear hävdar att 40 % av långvandrarna på Appalachian Trail använde denna säck i slutet av förra säsongen, och den blev Editor's Choice i Backpacker 2003. Martin håller på och testar en Vapor Trail. Denna säck rymmer runt 60 liter och väger cirka 1,1 kg, vilket passar småbarnspappan Martin bättre än en Virga. Vi ser fram emot att läsa testresultat till hösten.

Vapor Ki fanns däremot, alltså en variant för kvinnor i något mindre storlekar. Till skillnad från Virga har Vapor cellplast med extra förstyvningar i kanterna insydd i ryggstycket. Denna ”ram” ger ett stadigare intryck än cellplasten på Golite Jam2. Totalt sett känns Vapor och Vapor Ki som ett bra alternativ för den som vill ha en lätt ryggsäck, men som räknar med att bära uppåt en 14 kg, vilket är rekommenderad maxlast.

Alpine Vapor är en klättersäck som väger runt 1,4 kg, med kraftigare tyg för att tåla slit och släp mot klippor och lite extra fästen för olika klätterprylar utanpå.

Meridian
Meridian Vapor och Meridian Vapor Ki innebär alltså att man har lagt till ett rejält lock med ficka. Locket är avtagbart och kan användas som midjeväska. Detta adderar ungefär 400 gram i vikt och säcken väger alltså runt 1,5 kg med 14 kg som maxlast för de 57 liter som anges för storlek L.

Mina tankar
Samtliga säckar verkar gedigna och genomtänkt konstruerade. Genomgående är axelremmarna stadigare (men även tyngre) än vad man är van vid på den här typen av lätta säckar. Det är framförallt påtagligt när det gäller Virga.

Min tro är att det framförallt är säckarna Vapor Trail (-Ki) och möjligen Meridian som kommer att tilltala marknaden. De är ett lämpligt steg för den som vill ha en lättare ryggsäck och som kommit en bra bit på vägen med att banta packningen, men som inte riktigt vill ta steget fullt ut till de riktigt ultralätta nylonpåsarna för packningar under 10 kg. Storleksmässigt, viktmässigt och prismässigt ligger de på samma nivå som Bergan Helium 55 och Haglöfs Lim 45.

Vi hoppas kunna återkomma med erfarenheter av säckarna i fält under hösten.


Diskutera Lätta ryggsäckar - Granite Gear

Comments