Fjäderlätt på Fjällräven Classic

Jippo Det har kommit till min kännedom att Jörgen skall gå Fjällräven Classic som börjar lördagen den 11 augusti i Nikkaluokta, med målgång ett antal dagar senare i Abisko. Man får finare märke ju snabbare man går. En rätt märklig aktivitet för en notorisk ensamvandrare som påstår att han går i fjällen för att njuta och inte för att stressa.
Av Martin Nordesjö

Martin: Allvarligt Jörgen, Fjällräven Classic? Jag trodde inte att flockvandring via turiststugor var riktigt din grej.

Jörgen: Främsta skälet är att STF genom fjällstationen i Abisko och Vildmarksbiblioteket som ger ut min bok Vandra fjäderlätt vill göra en aktivitet kring lättpackning. Man kommer att ha ett specialerbjudande på boken för de som deltar i Fjällräven Classic och jag kommer också att hålla ett föredrag om hur man får ett lättare liv i fjällen.


Martin: En ren sell-out-grej alltså. Främsta skälet... finns det fler?

Jörgen: Ja, det känns väl ganska sannolikt att det är få människor som är mer intresserade av att lära sig mer om lättpackning än sådana som just har vandrat 10–11 mil med ryggsäck. Så jag tror nog att många kan få veta saker som de verkligen kan få nytta av för framtida vandringar.

Martin: Klokt. Men högre medaljvalör ju fortare man går. Kan man verkligen tävla i fjällvandring? Är det lumpen eller?


Jörgen: Vi människor är ju ganska tävlingsbenägna, vissa är extremt tävlingsinriktade. Det är förmodligen något som har ett överlevnadsvärde rent evolutionsmässigt. Men liksom med så mycket annat så har vi ju vårt fria val. Min inställning är att man kan tävla i vad som helst, eller man kan låta bli att tävla i vad som helst. Det väljer man själv.

Själv har jag ingen ambition att ta något särskilt märke på Classicen, utan jag vill kunna njuta så mycket som möjligt av vandringen genom ett av våra finaste fjällområden. Och det fina med Classicen är att den ger många människor ett mål och ett incitament att ge sig ut och vandra i fjällen. Många som aldrig gjort det tidigare. Detta tycker jag är väldigt bra.

Martin: Men hade det inte räckt att tåget till Abisko för att hålla föredrag, propagera för lättare packning och signera böcker och sånt?


Jörgen: För det första så gillar jag att vandra i fjällen. För det andra så tror jag att min trovärdighet när jag presenterar min lätta utrustning blir väldigt mycket större om de som lyssnar vet att jag gått samma väg som de har jag gjort och mött samma utmaningar i form av väder, vind och terräng.

Martin: Som ett slags lättpackningens Moder Theresa? Så det känns inte direkt som en uppoffring att gå Fjällräven Classic då?

Jörgen: Inte alls, jag ser fram emot det. Sedan måste jag ju tyvärr jobba en del för att försörja mig också, detta är ju min hobby. Så därför kommer jag bara att kunna vara i Abisko under eftermiddagen och kvällen tisdagen 14 augusti. Det blir också då jag håller mitt föredrag.

Diskutera Fjällräven Classic - bra eller dåligt?

Comments

  1. Nu vill vi ju läsa Jörgens erfarenheter och intryck!

    ReplyDelete

Post a Comment