Lättpackning är inte UL

En fundering Att vi på Fjäderlätt säger ”lättpackning” och inte ”UL ” (ultralätt eller ultralight) beror inte på att vi ogillar intetsägande förkortningar och ängsliga anglicismer.
Av Martin Nordesjö

Det finns en liten, men viktig, skillnad mellan UL och lättpackning. UL-vandraren söker per definition den yttersta lättvikten och kan alltså egentligen inte bli riktigt nöjd förrän det inte finns något lättare. Och det finns ju alltid, i nästa katalog om inte annat.

Lättpackaren söker inte det ouppnåeligt yttersta lätta, utan bantar packningen i lämplig grad för att uppnå ett personligt mål.
Målet kan vara att njuta mer, äta godare, komma längre, röra sig snabbare, slita mindre, vandra i högre eller lägre ålder eller något annat.
UL-vandraren sover på bubbelplast för att det är det lättaste, medan lättpackaren kanske har ett riktigt tungt liggunderlag eftersom man har råd att prioritera skön sömn när resten av packningen är så lätt den kan bli. Själv säger jag ibland LK, lätt komfort: minskad vikt med samma – eller till och med ökad – komfort.

Lättpackning är helt enkelt ett medel, medan UL är ett mål. Alla UL:are är lättpackare, men alla lättpackare är inte UL:are.

Så för att vara tydliga med att Fjäderlätt inte sysslar med lättviktstänkande för ett fåtal ”extremsportare”, utan för en växande skara helt vanliga friluftare, använder vi ordet lättpackning. Så lätt är det.

Diskutera begreppen i forumet

Comments

  1. Packning ska gå lätt. Som en dans liksom. / Sture

    ReplyDelete

Post a Comment