De tre stora – 80 % av vikten på 20 % av prylarna?

Teori & Praktik Lättpackare pratar ofta om de tre stora; sova, bära och skydd. Dessa tre områden tillsammans står för en mycket stor del av vikten på det man bär på ryggen. Det är alltså här man har mest att vinna på att minska vikten. Precis som när man jobbar med sin privata budget är det på de stora utgiftsposterna man kan spara.
Av Jörgen Johansson

Sova handlar om sovplaggen, alltså det man behöver för att hålla kroppsvärmen i en situation då kroppen går på sparlåga och man inte genom kroppsansträngning genererar värme. För att kunna vila och sova behöver de flesta av oss ligga ned. Biomekanisk avlastning kan man kalla det. Då behöver vi något som gör att vi inte förlorar kroppsvärme till underlaget. Sovsäck och liggunderlag för att tala klarspråk.

Skydd handlar om att vi, när vi ligger i vårt sovplagg, skall vara skyddade mot nederbörd och vind. Ryggmärgen hos de flesta säger då ”Tält!”. Jadå, men det finns lättare lösningar.

Bära, slutligen, är vad vi behöver för att transportera allt som vi sover i, skyddet och övrig utrustning. Ryggsäcken är den klassiska lösningen och fortfarande svårslagen. Svårslagen är också vikten på moderna ryggsäckar. Av någon anledning verkar vi användare tro att ju tyngre ryggsäcken är, desto bättre är den också. Och tillverkarna hakar naturligtvis på.

Den som har en traditionell utrustning och sparar vikt på de här områdena kan utan problem spara 5 kg eller mer.

Comments

 1. Du har helt rätt! Läste i en gammal utetidning i Kaitum där dom tog upp exempel och konsekvensen av en "vanlig packning" som innehöll tung och lite extra grejjor såsom en bok, stearinljus, extra skor osv!

  Vet själv vad jag hade med på min första vandring -för Mycket :-)! Var tvungen att sitta ner för att få på mig ryggan.
  Numera har jag lärt min läxa och går lätt!

  Skulle vara kul om du gjorde en sådan lista och la ut här där man lätt kan se viktskillnaden..

  //Anders

  ReplyDelete

Post a Comment