Primus-vindskydd för toppmonterade brännare

Prylspan Vindskydd för toppmonterade gasbrännare är lite av hemmafixarens heliga Graal. Många har gett sig ut för att finna den perfekta (eller ens välfungerande) lösningen, men få har lyckats. Nästa år gör Primus ett försök.
Av Martin Nordesjö

Brännartillverkarna själva håller sig vanligtvis borta från att försöka eftersom säkerhetsmarginalerna inte riktigt har varit på rätt sida för att våga sig på försäljning. Det är helt enkelt lätt att det blir för varmt för tuben och för känsliga packningar brännaren.

Men till våren 2009 ger sig alltså Primus in i matchen med ett vindskydd som ska fungera för de flesta brännare, inte bara Primus egna. Det är en Eta-liknande lösning som fästs på tubens överdel, och som när den inte används helt enkelt vänds upp-och-ner och omsluter tuben.

Några frågetecken som dyker upp när man ser bilderna. Vindskyddet skyddar bara själva brännaren, och hjälper varken varmluften att hitta rätt eller hindrar vinden från att kyla kastrullen. Man får inte heller ha en brännare som är för hög eller för låg.

Primus brukar dock sällan lämna saker åt slumpen, så det ska bli kul att se hur vindskyddet funkar i verkligheten. Man får även hoppas att andra tillverkare tar upp kampen.

Vikten ligger kring 60 gram, priset hamnar på en dryg hundralapp.

Comments

 1. Det ser föredömligt KISS-igt ut för att säkert fungera väl i IRL.

  //seobserver

  ReplyDelete
 2. Skyddet slutar en bit nedanför botten på kastrullen så effekten blir därefter! Förstår inte hur Primus kan nöja sig med att spotta ut den ena halvfärdiga/halvdåliga lösningen efter den andra? De här övertygar ju ingen gammal Trangia användare! En bit ungsfolie/pajform har tio ggr bättre skydd, pris OCH lägre vikt...:(
  honkydory

  ReplyDelete
 3. Det känns ju som man skulle kunna ta tex en gammal pepparkaksburk (i plåt då) och göra hål i mitten för brännaren och många hål för att suga in luft i "botten" Dels är skyddet ganska stort så att det inte blir FÖR varmt och själva burken kan användas för förvaring av mat och annat plock.

  ReplyDelete
 4. Har bränt sönder 2st micorn brännare med det här vindskyddet. Det blir så varmt runt piezo tändaren att plasten där smälter. Vilket i sin tur påverkar gas flödet till brännaren på nått märkligt sätt. Har iaf sabbat två brännare så nu skippar jag detta vindskydd.

  ReplyDelete
 5. Intressant. Har själv bränt en Piezo till Micron, men med hemkört vindskydd. Tror det var en temperaturfråga; väldigt varm dag och alltför tätt slutande vindskydd. Numera lämnar jag ordentliga luftspalter, särskilt stilla och varma dagar.
  Var det varmt när dina piezo pajade?

  ReplyDelete
 6. När jag köpte "EtaExpress" nu i somras var det denna modell jag fick och inte den som går längre upp på kastrullen. Är det någon gammal modell som addnature skickade till mig? Lurad?

  ReplyDelete

Post a Comment