Lätt stativ

Gör det själv Till sommarens vandring kände jag behov av ett lite högre stativ än det Joby Gorillapod som jag använt de senaste åren. Men att hitta något sådant på marknaden som var lätt var inte lätt...
Vad göra om inte själv?
Av Jörgen Johansson

Joby Gorillapod väger drygt 40 gram och fungerar hyfsat för mina behov. Mina behov består av att kunna fästa en liten kamera, Canon Ixus på strax under 200 gram, samt en Sony Handycam videokamera på 440 gram inklusive batteri. Men stativet är så litet att det i många lägen är svårjobbat. Svårjobbat därför att man måste kräla runt på magen för att kunna se motivet. Det ger också i många fall en bildvinkel som är alltför mycket grodperspektiv i de lägen där det inte finns ett lämpligt placerat flyttblock av lämplig höjd.Joby Gorillapod

När jag surfade runt och letade lätta stativlösningar så fanns det inte mycket som vägde under ett halvt kilo. Det mest intressanta jag hittade var Novoflex Basic Ball, ett stativ bestående av en halv sfär. På den platta delen fanns kamerafästet, i den runda delen var borrat ett antal hål i olika vinklar. I dessa hål kunde man stoppa in tre pinnar eller tunna stavar som då gav en liten lätt trefot.

Novoflex Basic Ball

De tre lätta stavarna, gav mig dock inspiration att börja titta på kolfiberstavar som en möjlighet. Och så blev det. Jag inhandlade ett rör av kolfiber på 165 cm och med 8 mm diameter. Denna kapade jag i tre lika långa delar.

Sedan fyllde jag ändarna på dem med en klump badrumssilikon för att hålla vattnet ute. Silikonet lät jag sticka ut några milimeter ur röret och när de torkat hade jag inte bara pluggar utan också ett slags fötter med högre friktion än kolfibern.

Sedan tog jag helt sonika och fäste kolfiberstavarna med buntband runt benen på Joby-stativet och förlängde dem därmed. Resultatet var ett stativ som väger 102 gram och har ben på drygt 5o cm. Jag använde detta stativ ganska mycket under en treveckorsvandring sommaren 2008 med gott resultat. Det fungerade som det skulle, kamerorna ramlade aldrig i backen. Det enda som hände var att ett av buntbanden gick av och fick ersättas med silvertejp.

Man kan förmodligen strunta i buntbanden och istället bara använda tejp eller kanske krympplast, ståltråd eller vad man nu gillar att jobba med.


En ytterligare fördel med stativet var att det kunde tjänstgöra som en slags "ram" i ryggsäcken när denna var som tyngst. Då hade jag mat för åtta dagar med mig och säcken vägde väl 13-14 kg. Jag rullade då in stativet i mitt uppblåsbara Torsolite liggunderlag och stoppade ned detta i vätskefickan på min Golite Jam2 ryggsäck. Då fick jag en styv cylinder mitt i ryggen som hjälpte den virtuella ram som packningen är, att föra över en del av tyngden till höfterna.

Comments

 1. Finns det inga bra och lätta vandringsstavar med stativgänga i toppen, eller något enkelt sätt att bygga dit en? Jag kör själv mest med enbesnstativ när jag rör på mig och det ger jättebra stabilitet.

  ReplyDelete
 2. Jodå, det finns. Här är ett exempel:
  http://www.aktive8.com/p/Leki/Trekking-Poles/Sierra-FS/LE2092.html?utm_source=AW&utm_medium=AW

  Googla på monopod t ex och kanske walking staff så hittar du en del.

  ReplyDelete
 3. Går man med kompis och båda kör med telestavar kan man väl använda 3 såna med gorillapodet och kanske ståltråd för att få ett ännu högre stativ som inte tillför nånting i vikt förutom podet/ståltråden.
  Problemet om man är ensam, vad använder man till det 3:e benet?

  ReplyDelete
 4. Har själv samma problem och har hittat denna smarta lösning som jag funderar på att köpa.
  http://www.northstar.se/
  "Kohla, Stavstativ/Kamerastativ för stav"

  Ingen aning vad den väger dock.

  ReplyDelete

Post a Comment