Hårda fakta om Thermarest Neoair

Thermarest Neoair var en av stjärnorna på årets European Outdoor-mässa. Nu har vi fått lite mer handfast information.
Av Martin Nordesjö

Redigerat: small är naturligtvis 119 cm långt, inget annat. Tack, Jocke.

Vi tackar Jarl som har nosat upp betydligt bättre information än vi tidigare har hittat, närmare bestämt den här produktbeskrivningen.

Nu slipper vi alltså gissa. Neoair saknar fyllning, men har dubbla lager med relativt små luftkanaler som dessutom är klädda med en ”reflekterande barriär”. Detta minskar bortledningen av värme, vilket ju annars är fyllningslösa underlags nackdel. Dessutom får man en jämnare och stabilare liggyta.

R-värdet är 2,5 vilket är snäppet mer än både Prolite 3 och Z-lite från samma tillverkare. Om R-värdet är något att gå efter ska alltså Neoair funka 3 säsonger.

Dimensioner:
 • Small 51 x 119 cm, 260 gram
 • Medium 51 x 168 cm, 370 gram
 • Regular 51 x 183 cm, 410 gram
 • Large 63 x 196 cm, 550 gram
Tjockleken är 6,3 cm. Ett så tjockt underlag är nog obekvämt att bara ha under axlar och höfter, så man får skaffa sig ett i fullängd. Men att komma under eller kring 500 gram för en luftmadrass är inte alls illa.

Comments

 1. Jättetack för den informationen! Fram tills nu har speciellt largemodeller varit tunga och skrymmande. Vi har ThermARest Expedition - ett par år gamla - t ex ett 196x63x4 = 1500gram och blir 63x18 som bäst. Prolight var ju ett lyft...liksom Exped´s Mats..när det gäller packvolym...dock är vikten för hög för oss. NeoAir är en revolution för vikten - packvolymen och ryggen om det fungerar som dom säger. Vi ska ha 2 när dom kommer ut i handeln.

  ReplyDelete
 2. Vill tipsa om luftmadrassen Ether Compact 6 Reg från Pacific Outdoor Equipment
  se http://www.rei.com/product/751086
  Den finns på Intersport under märket McKinley fast i grön färg. Den jag har väger ~466g utan påsen och kostade 250kr

  ReplyDelete
 3. Ja, Ether Compact 6 är ett fint val för sommarturer. Jag har själv en äldre version.

  Men den stora nyheten med Neoair är alltså att man till samma vikt och tjocklek får ett underlag som isolerar betydligt bättre och alltså ska funka i princip så länge underlaget inte är fruset.
  En annan skillnad lär i och för sig bli priset. Man lär inte hitta Neoair på Intersport för ett par hundringar... :)

  ReplyDelete
 4. Var inne i en butik som fått in NeoAir upptäckte jag när jag var där idag. Stor glädje och jubel, tills jag tog i den... Den prasslar, rejält. Så grattis till er som inte störs av sådant, själv får jag leta rätt på något annat.

  ReplyDelete

Post a Comment