Arcteryx Gamma LT - lätta och regntåliga byxor

Prylintryck Arcteryx har bantat sina Gamma-byxor och introducerat en light-variant. Jag har testat dem under hösten och funnit dem behagliga och förvånansvärt regntåliga.
Av Jörgen Johansson

Beskrivning

Gamma LT har två snedställda fickor och en benficka, alla med blixtlås. Inbyggd livrem och resår i midjan tillsammans med ett elastiskt material gör dem behagliga att röra sig i. Mina Gamma i storlek XL väger 368 gram, vilket är klart tyngre än mina hemsydda Pertexbyxor som är 200 gram lättare, men ändå lätt när det gäller byxor för friluftsbruk.
Materialet är en fyrvägsstretch bestående av 84 procent nylon och 16% spandex. Det andas bra och är förvånansvärt regnbeständigt, men lite svagare vad gäller vindtäthet.

Användning
Jag köpte byxorna för BPL-kursen i Klippiga Bergen hösten 2007. För en oktobertur av det slag vi planerade krävdes kraftigare byxor än de jag normalt använder. I backspegeln hade det inte varit några problem att använda mina vanliga byxor, men Gamma LT fungerade bra och jag var nöjd med dem. Jag använde dem hela tiden utan långkalsonger. När snålblåsten kylde benen drog jag på mig mina regntäta byxholkar. På kvällar och nätter täckte jag benen med de stoppade syntetbyxorna Cocoon.

Sedan kursen har jag använt byxorna mycket till vardags, i ur och skur. Som regel fungerar de ganska bra som ett slags regnbyxor. Det tar ungefär 10 minuter av normalt regn innan det blöter igenom ovanför knäna. Vanligt duggregn står de emot betydligt längre, hur länge vet jag faktiskt inte.Foto:Ryan Jordan

Jag halkade till på en klippa under kursen och detta resulterade i ett märke på knät. Det gick inte hål, men jag tyckte att smällen inte var av den kalibern att den borde märkts så mycket i tyget. Så det kan vara så att de här byxorna inte är världens slitstarkaste, vilket kan vara bra att veta för den som hasar runt mycket på klippor. Men detta är alltså bara en misstanke från min sida.

Bedömning
Jag gillar de här byxorna och är frestad att använda dem för den kommande sommarens vandringar, trots att de väger klart mer än mina gamla hemsydda brallor som jag är så förtjust i. Jag kan se att väderbeständigheten gör dem till ett bra komplement till mitt paraply. De skulle därmed innebära att jag klarar lättare regn och skurar utan att behöva ta på mina byxholkar. Åtminstone i teorin, jag har ju inte testat detta ännu.

Don Wilson från Backpackinglight, som var kurskompis till mig, hade samma byxor och har tagit upp dem bland sina favoritprodukter från 2007. För den som är intresserad av lättare byxor som står emot väta bra kan jag alltså rekommendera Gamma LT. De är helt klart också ett alternativ för den som letar efter lättare vandringsbyxor utan att vilja ta steget till de riktigt tunna varianterna.

Comments