Vi har klämt på Haglöfs sommarnyheter

Studiebesök Haglöfs är kanske en av pionjärerna bakom den svenska lättpackningsvågen, så vi åkte dit för att prata lätt utrustning och klämma på nästa års nyheter.
Martin Nordesjö

Precis som konkurrenten från Ö-vik har Haglöfs sitt kreativa folk i Stockholmstrakten, något som passar oss utmärkt. Man döljer sig dock bakom en slug dimridå av galna Eniro- och Tomtom-kartor för att förvirra nyfikna prylspanare. Till slut hittade vi i alla fall fram och träffade Carl Hård af Segerstad, en Främjandet-veteran som sadlat om och blivit ”marknadskoordinator” på Haglöfs.

LIM 45 från tidigt 2000-tal

I rättvisans namn var det inte vandring som var fokus när Haglöfs skapade LIM-sortimentet i slutet av nittiotalet, utan ord som ”extrem” och ”multisport”. Att haka på multisportvågen var också helt rätt för att skapa ett sportigare Haglöfs som inte skulle syssla med friluftsliv utan ”outdoor”. Strategin funkade alldeles utmärkt: bolaget växer och LIM-serien finns fortfarande i sortimentet.

Oz Pullover i ny färg,
fortfarande 175 gram

Som en parentes vägde en tidig LIM-jacka 500 gram. Idag väger den lättaste regnjackan 175 gram. På ryggsäckssidan är viktskillnaden inte lika stor, men dagens LIM-säckar är stabilare och mer ämnade för vandring.

Haglöfs behöver inte använda sig av multisport för att sälja lätt utrustning längre. Carl menar att det idag är Intense-serien som är till för dem som hellre springer än vandrar i naturen. Men även i Intense-programmet finns ju produkter som är intressanta för lättpackare, särskilt den ovan nämnda regnjackan: Oz Pullover. Den fick för övrigt en del avundssjuka blickar från amerikanska lättpackningsspecialister när Jörgen var på kurs...

Förutom de lätta regnkläderna var det ryggsäckarna som intresserade oss mest. Vi tittade närmare på den nya versionen av LIM-säckarna.

Kompressionsremmen
går inuti fickan

  • Sidokompressionen har en övre och en nedre rem istället för en sicksackrem. Men den nedre kompressionsremmen sitter inuti sidofickan för att inte förstöra fickans funktion; en lösning som fler borde använda!
  • Ramen sitter bättre i nederkant för inte skava mot utsatt väv.
  • Det sitter nu en dragkedjeficka på rullöppningens utsida.
  • Midjebältet har fått nätfickor.
  • Framfickan har fått bälgar för att rymma mer.
  • Trots förändringarna är de något lättare. Den största, och kanske intressantaste, säcken på 55 liter väger 1075 gram.
Man har även en del nya kläder i tunnaste Climatic-väven, men där har vi inga vikter och kan varken säga bu eller bä.

Sen gäller såklart lite nya färger i vår för den som är intresserad: förutom LIM-seriens antracitgrå med gula detaljer kommer det finnas mer klara grundfärger.

Tidigare artiklar: Haglöfs LIM 55 | Nya LIM-säckarna lättare

Diskutera Haglöfs-nyheterna

Comments