Lätta självuppblåsande liggunderlag - Torsolite och Uberlite

Prylintryck Jag har under sommaren och hösten använt två stycken små och lätta självuppblåsande liggunderlag. Eftersom jag är en benig typ som gillar att sova mjukt så är dessa uttryck för "lätt komfort" i min packning. Det ena liggunderlaget jag testad gav mersmak, det andra .. ja, mera träsmak.
Av Jörgen Johansson
Jag använder normalt ett tunt och lätt cellplastunderlag som är hellångt och ett kortare självuppblåsande liggunderlag ovanpå detta. Kombinationen ger stor flexibilitet. Dagtid använder jag cellplastunderlaget vid nästan alla raster. Självuppblåsaren ligger då nedpackad i ryggsäcken och ger ett extra stöd och vaddering längs ryggen på denna. Nattetid vill jag ha självuppblåsaren för att höfter och axlar skall ligga mjukt, vilket är en förutsättning för att jag skall sova gott. Mer hårdkokta lättpackare klarar sig naturligtvis utan det jämförelsevis tunga självuppblåsande liggunderlaget.

Eftersom man klarar sig utmärkt med enbart cellplasten under benen så behöver jag inte ett stort och tungt hellångt självuppblåsande liggunderlag. Jag har i ett antal år klarat mig bra med ett 120 cm långt, 5 cm tjockt och 10 år gammalt sådant från Thermrest. Vikten 600 gram för detta har länge gjort det till en av de tyngsta prylarna i min packning och jag har letat lättare alternativ. Den här säsongen gjorde jag slag i saken och har testat två lättare självuppblåsare.

En kort beskrivning av de två liggunderlagen är på sin plats. Det ena är Insulmat Überlite från Pacific Outdoor ( http://www.pacoutdoor.com/), det andra är Torsolite från Bozeman Mountain Works/Backpackinglight.com (http://www.bozemanmountainworks.com/). De väger ungefär lika mycket och båda är avsedda att ge isolering och vaddering från höften till axeln. Überlite är timglasformat medan Torsolite är en avsmalnande rektangel. Båda är 1 tum/2,5 cm tjocka i uppblåst skick. Intressant nog så tillverkas båda liggunderlagen av Pacific Outdoors, men Torsolite då enligt specifikationer från Bozeman Mountainworks. Det säljs också enbart av dem/Backpackinglight.com.

Enligt ryktet så är timglasformen på Überlite en konsekvens av att Pacific Outdoor ursprungligen utvecklade denna lösning för att gjutas in i andra liggunderlag av cellplast Sedan kom man på att man kunde använda den uppblåsbara delen separat. Enligt min mening är detta också akilleshälen hos Überlite. Men det som jag upplever som en akilleshäl för mig behöver inte vara det för andra. Jag återkommer till detta.

De exemplar jag har anänt väger ungefär lika mycket: Torsolite 286 gram och Überlite 280 gram. Detta gör dem ungefär 100 gram lättare än de lättaste varianterna av självuppblåsare från klassiska Thermarest . Überlite kan köpas från Getout (http://www.getout.se/) för 495 SEK, medan Torsolite köps från http://www.backpackinglight.com/ för ett något lägre belopp (60-70 USD beroende på medlemskap) men då tillkommer frakt och eventuellt svensk tull och moms. Nu slinker ibland produkter genom spindelnätet utan tull och moms, men sannolikt är Torsolite en något dyrare lösning för en svensk att beställa via nätet.

Först en viktig uppgift: Jag är drygt 190 cm lång och det är detta som gjort att jag föredrar det ena liggunderlaget framför det andra. För kortare personer kan jag tänka mig att de här liggunderlagen är likvärdiga(re).

Som framgår av bilden så har Torsolite en några centimeter större effektiv längd än Überlite. Detta gör att jag, som är på gränsen till för lång för båda liggunderlagen, definitivt föredrar Torsolite. På detta liggunderlag kan jag utan att ålande eller böjande kroppen till intressanta men mindre vilsamma grafiska former, få plats med både höft och axel när jag ligger på sidan. Ligger man på rygg på Überlite så är det lätt hänt att armbågarna kommer utanför den isolerade ytan och kyls av mot marken. Detta om man använder de här underlagen som enda liggunderlag. Själv har jag som sagt alltid ett 150-180 cm långt cellplastunderlag (t ex Jysks lätta 5 mm tjocka för 39 kr) som jag lägger under självuppblåsaren och då slipper man en del av de här problemen. Men normalt ger 50 cm breda liggunderlag kalla armar om man ligger på rygg. Sommartid kan som regel klara detta genom att läga några hopvikta regnkläder eller kanske en matpåse vid sidan av liggunderlaget i armbågshöjd.

Sammanfattningsvis: är du runt 190 lång eller längre så rekommenderas Torsolite definitivt. Även för kortare personer så vinner det på poäng eftersom formen enligt min mening är mer praktisk. Möjligen har riktigt korta personer inga problem med att få plats på Überlite, det vet jag inte. Torsolite är dock svårare och dyrare att köpa för en svensk än Überlite. Mot den här bakgrunden är mitt råd; provligg om möjligt Überlite innan du eventuellt köper.

Diskutera

Comments