Prylklämning på Addnature

Prylspaning Jag var inne en sväng på Addnature för att titta på deras nyinkomna ryggsäck Golite Jam2. Tji fick jag, för de var redan sålda. Å andra sidan är ju detta ett tecken på att intresset för lätta prylar finns. Men det fanns annat smått och gott i butiken på Birger Jarlsgatan.
Jörgen Johansson

Vindblusar med huva från Mammut och Marmot
Mammut har introducerat en ny, verkligt lätt vindblus med huva: Microlayer Windbreaker. Endast 90 gram, och därmed nära den klassiska lätta Montane Aero som väger runt 75 gram, men saknar huva. Personligen så tycker jag att en huva väl uppväger några extra gram.

Huva har också Marmot Ion och uppges på Marmots hemsida väga 85 gram. Men väg den innan du köper; i butiken varnade man för att blixtlåset var grövre än förra säsongen, vilket kan addera en del vikt. Dessutom är det ett hellångt blixtlås, till skillnad från Mammutens halvlånga.

Oavsett vikt känns Ion som en verklig vinnare eftersom den bara kostar 495 kr, jämfört med Mammutpriset 1195 SEK.

Nytänkta dojor från Golite
Jag tittade också på Golites nya skor. De har två intressanta egenskaper. Dels har de en slags sulor med "aktiv fjädring" med stora fyrkantiga dobbar som påminner om fotbollsskor. Till skillnad från fotbollsskorna är dobbarna dock mjuka och sjunker in mot sulan när man trampar mot en sten. På detta sätt vinglar inte skon och foten på ett fotvrickande sätt över stenen. Sådan är åtminstonen teorin. Det skall bli intressant att se hur väl detta fungerar i praktiken.

Den andra intressanta detaljen är att inläggssulan har två "kilar" som gör att man variera lästbredden mellan smal, medel och bred. På detta sätt kan man anpassa skon efter ens egen fot. Jag testade detta och det verkar fungera; medel kändes bättre än bred för min fot.

Comments

 1. Jag köpte GoLite skon i USA för ca 3 veckor sedan. Har sedan dess använt dem dagligen, dock endast i stadsmiljö och längre skogspromenader i ganska enkel terräng. Jag har valt att använda min formpressade sula istället för originalet. Detta ger en otroligt skön och väldämpad sko.
  Det finns dock ett stort problem, nämligen kvaliteten, eller snarare frånvaron av sådan. Redan efter dessa 3 veckor har skon börjat spricka i tyget över tårna och det omgivande materialet har också börjat ge med sig. Så jag kan bara säga, köp dem INTE!!...om ni vill kunna använda dem efter att ni gått in dem.

  /Niklas

  ReplyDelete
 2. Bra kommentar. Det är sådant som inte syns i affären, men som är viktigt att få klart för sig. Vi hoppas kunna testa de här skorna under sommaren och återkommer till hösten med mer praktiska erfarenheter.

  ReplyDelete
 3. Jag köpte Marmot Ion i slutet av April. Precis som ni hade jag läst på Marmots hemsida att den skulle väga 85 gram. Det gör inte mitt exemplar. Min väger 130 gram. Kanske tar jag med mig vågen nästa gång. I vilket fall som helst så är jag ändå nöjd. Jag använder den ofta, både i stan och på havet.

  ReplyDelete
 4. Att Ion väger mer än uppgivet stämmer väl med informationen jag fick i butiken. Av någon obegriplig anledning har man alltså försett jackan med ett onödigt kraftigt/tungt blixtlås. Det är väl inte säkert att det förklarar hela viktskillnaden, men skillnader i storlekar på klädesplagg gör ofta viktuppgiftern på dessa extra osäkra.

  ReplyDelete
 5. Var o campa i skogen med min Marmot Ion, och oturligen var ett litet glödande löv från brasan på vift och brände sig igenom jackärmen två gånger. Det blev ett hål på vardera sida av ärmen (1-2cm i diameter). Ganska irriterande men vad kan man förvänta sig av en jacka i det materialet.
  //Oscar

  ReplyDelete
 6. Det är ju aldrig kul när sådant inträffar. Men som du skriver så är ju den där typen av riktigt tunna konstfiberkläder känsliga mot eld. Skall man vistas mycket vid eld bör man nog välja något stadigare att ha på sig, t ex en regnjacka. Mextex-material brukar vara tåligare mot värme. Det bränner naturligtvis hål i dem också om man har otur, men hålen blir sällan så stora som du har beskrivit.

  Jörgen

  ReplyDelete

Post a Comment