3 för 3 – för den som verkligen vill ha en utmaning

Teori och praktik Det finns ett antal prefix till ”ultralight” när det gäller vandring i Amerika, som SUL och XUL. Vad kan vi lära av dessa extrema lättpackare som hela tiden pressar gränserna? För den som antagit utmaningen om ”3 för 3” ger vi här ett exempel på 3 pounds (amerikanska skålpund) för de tre stora. Som vanligt är det naturligtvis fullständigt frivilligt.
Av Jörgen Johansson

SUL står för ”sub-ultralight” eller ibland ”super-ultralight”, vilket som regel betyder att packningens basvikt (det man alltid bär i ryggsäcken oavsett mängden mat och bränsle) är mindre än 5 pounds (2, 25 kg). Det finns även ”extra ultralight” eller XUL, vilket betyder att basvikten är mindre än 3 pounds (1,35 kg). Fler förkortningar kommer säkert i takt med att dessa vikter pressas ytterligare.

Hur bär man sig då åt för att pressa vikterna så extremt? I många fall handlar det om att välja var man vandrar. Amerikanska ökenartade områden eller skogar gör att behovet av ett regn- och stormsäkert skydd inte är detsamma som vid utflykter ovanför trädgränsen. Är sannolikheten liten för att det blir regn kan man även spara på regnkläder. Kan man spara på allt detta och dessutom bara är ute 2–3 nätter så kan man även välja en lätt ryggsäck. Och så vidare.

Gossamer Gear
G5
300 gram


Om vi börjar lite försiktigt med vilken typ av utrustning som skulle gå in under 3 pounds (1,25 kg) för de tre stora. Ett exempel:

Bära: Gossamer Gear G5 300 gram
Sova: WM Highlite 500 gram, Jysk cellplastunderlag 145 g
Skydd: Gossamer Gear Spinnshelter 300 gram

Summa: 1245 gram

Nunatak
Arc Edge
310 gram


Det finns något lättare sovlösningar än WM Highlite: Med en quilt som Nunatak Arc Edge kommer man nedåt 310 gram. Och man kanske kan klara sig med ett liggunderlag som är hälften så långt som Jysks 180 cm. Dela på mitten och liggunderlaget täcker dig från rumpan till nacken och väger 75 gram. Benen isoleras från marken med den tomma ryggsäcken, regnkläderna och annat smått och gott.

För att bära verkligt lätt så kan man välja t ex Mountain Laurel Designs Revelation Pack eller Gossamer Gear Überlite som båda väger ca 100 gram.

Mountain Laurel Designs
Revelation
100 g


Och när det gäller skydd så väger Gossamer Gear Spinnsolo 180 gram och Mountain Laurel Designs har några Spectralite-lösningar som väger 115–150 gram. Detta är tarps av grundläggande, huvudsakligen rektangulär, modell.

Gossamer Gear
Spinnsolo
180 g

Så här ser de lättaste lösningarna ut idag. Men från att klara 3 pounds för ”de 3 stora” till att hela packningens basvikt kommer under 1,25 kg måste förutsättningarna vara lite speciella. En som testat är Glen Van PeskiGossamer Gear.

Läs Glen Van Peskis berättelse om Sub-3 on the PCT

Diskutera 3 för 3 – utmaning.

Comments