Ett annorlunda sätt att börja

Teori och praktik Att börja med de tre stora för att få maximalt resultat är visserligen ett bra val för den som redan har bestämt sig för att lätta sin packning. Men för alla skeptiker som säger ”jag behöver de sakerna med mig”, ”jag kan inte göra x utan min y” eller ”jag tycker inte min packning är för tung” är det kanske fel sätt att börja.
Peter Nermander

Ett alternativt sätt att börja är att till en början inte göra packningen lättare, utan bara prova att använda lättare alternativ till den normala utrustningen. Man sparar visserligen inte så mycket vikt på det – i alla fall inte i början – men kan blir kanske av med sin skepsis. Och sen när man insett att det faktiskt går att klara sig med enklare grejer så tar man kvantsprånget och byter ut ”de tre stora”.

Den som tycker att det går utmärkt att släpa på ett 3-kilos tält borde ju utan problem kunna ta med sig en presenning på strax under kilot och prova att sova under den istället. Det blir ju bara ett kg extra och det stora tältet har man med sig ifall att.

Eller varför inte prova att istället för den tunga storkåsan och stålbesticken ta med sig en lätt plasttallrik (en tom Lätta-ask?) och bara en lätt plastsked (ska man bara testa går det bra med plastskeden man får när man köper en McFlurry, märker man att den fungerar kan man köpa en bättre). Storkåsan och stålbesticken kan man han med sig också, den extra vikt som Lätta-asken och Flurry-skeden ger är knappt märkbar i en tung packning.

150 eller 25 gram? Behöver man tveka?

När man sen märker att det faktiskt fungerar tillräckligt bra med de lätta grejerna kan man börja lämna de tunga hemma. Visst kan det hända att man inte tycker att de lätta sakerna fungerar bra, men det är ju inget skäl att helt förkasta dem. Man kan börja med att fundera över vad det är som inte fungerar bra och om det går att åtgärda. Det finns ju flera alternativ mellan Lätta-asken och storkåsan med stålbestick. Ska man lätta sin packning behöver den ju inte bli ultralätt. Sparar man två hekto istället för fyra så är det ju i alla fall en besparing. Och ”många bäckar små…”.

Sen får vi ju inte glömma att när man så småningom tar sig an de tre stora så kommer man att få ett rejält hopp nedåt i vikt, och då är det ju bra att redan ha provat ut de lättare alternativen till alla småsaker. För en lättare ryggsäck kanske inte ger så mycket när man ändå har packningen full med för tunga småsaker.

Diskutera ett annorlunda sätt att börja

Comments