3 för 3 - för lyxsovande

Teorik och praktikSovutrustningen kan bli tung för den som vill ha en tålig och billig syntetsovsäck eller vill sova skönt på ett tjockt liggunderlag. I det här exemplet tittar vi på tänkbara kombinationsmöjligheter med tåligt eller superkomfortabelt sovande utan att komma över ”3 för 3”.
Av Jörgen Johansson

När vi pratar ”3 för 3” så räknar vi in liggunderlag i sovutrustningen. ”Lyxsovandet” delar vi därför in i två grupper: tyngre sovsäck, till exempel med isolering i syntetmaterial istället för dun, respektive tjockare och mjukare liggunderlag av till exempel självuppblåsande slag. Kombinationsmöjligheterna här är naturligtvis legio, men vi ger ett axplock av produkter och hur man kan tänka.

Det måste inte vara dun för att vara lätt
En sovsäck för barmarksfjäll bör klara runt noll grader. Är man varm av sig har man naturligtvis större möjligheter att spara vikt, men nollgradigt är vår utgångspunkt i sovplaggvalet. Syntetsäckar som klarar nollan blir ganska mycket tyngre än sovsäckar med högsta dunkvalitet, vilka för närvarande väger 500–700 gram. Att tempgränserna är tillverkarens kan vara en brasklapp att notera.

Det lättaste alternativet när det gäller syntetsovsäckar är inte en sovsäck utan en ”quilt” – ett täcke med fotbox, där man inte slösar vikt på det som pressas platt mot liggunderlaget och därför inte isolerar. Fanatic Fringe säljer sådana syntetquiltar och de väger 700 gram för något som klarar –1°.

Syntetquiltar väger ungefär som de lättaste dunsäckarna och ger ganska mycket vikt över till ryggsäck och skydd.

Den lättaste syntetsovsäck jag hittat som anses klara en frostnatt är Sierra Designs Lazer på 850 gram. En annan förhållandevis lätt säck med samma temperaturgradering är TNF Orion (1100 gram). Annars väger de flesta syntetsäckar som klarar 0° 1500 gram eller mer.

Sierra Designs Lazer och Haglöfs LIM 1000

Om vi tittar på den svenska marknaden och svenska tillverkare så är den lättaste svenska syntetsäcken Haglöfs LIM 100. Den väger visserligen inte mer än 730 gram, men är inte temperaturgraderad för mindre än 8°, vilket är lite snålt och kyligt för de flesta vid en barmarksvandring i fjällen. Den faller därmed utanför de temperaturgränser vi satt här. Vill man ha en syntetsäck från Haglöfs som klarar –1° så väger den drygt 1500 gram, som Zlumber 5.
Marmot Pounder är ett annat alternativ som väger 610 gram och är graderad till 8° vilket gör att även den hamnar tillsammans med LIM 100 som ett väl kyligt alternativ för andra än de allra mest varmblodiga.

Fjällrävens lättaste syntetsäck är Paras P5, vilken väger 1150 gram. Den saknar, liksom Fjällrävens övriga säckar temperaturangivelser på Fjällrävens webbsida, men beskrivs som en sommarsäck. Detta betyder förmodligen att den är i svalaste laget en frostnatt på sommarfjället utan mer tänkt som en skogs- eller campingplats-säck. De tjockare alternativen från Fjällräven väger från 1650 gram och uppåt.

Lätta liggunderlag
Själv är jag en benig figur som numera behöver ligga mjukt om nätterna för att sova gott – jag behöver ett självuppblåsande liggunderlag. Dessa väger klart mer än cellplastunderlag, men man kan välja bort de tyngsta bestarna på 1 kg eller mer eftersom det räcker om de är mjuka för axlar och höfter, och alltså inte behöver vara hellånga.

Bozeman Mountainworks Torsolite och Insul-mat Überlite

Vill man ha ett lätt självuppblåsande liggunderlag, antingen ensamt eller som komplement till ett cellplastunderlag, så finns sådana korta och timglasformade från Insul-Mat eller Outdoor Research på strax under 300 gram. Bozeman Mountain Works Torsolite är i samma viktklass, men utformat som en avsmalnande rektangel. Dessa underlag är samtliga rejält korta och personer över 190 cm kan få problem med att passa in både axlar och höfter på dem utan att kröka ihop sig som en räka.

Uppblåsbara liggunderlag från Thermarest väger från ungefär 370 gram för korta (120 cm) Prolite 3 och uppåt. Dessa är då mer rejält tilltagna än de mest spartanska varianterna ovan, men väger inte så mycket mer.

Hur får man ihop 3 för 3 då?
I teorin går det att spendera drygt två kilo på sovsäck och liggunderlag och ändå klara 3 för 3. Med en tarp, poncho eller lätt skydd på 200–300 gram och en ryggsäck på runt 500–600 gram kan man ändå glida in under 3000 gram. Exempel på sådana lätta skydd kan vara Gatewood Cape från Six Moon Designs, Poncho/Tarp från Golite, Spinnshelter från Gossamer Gear eller Exped Bivy Poncho Extrem. Exempel på ryggsäckar i viktklassen är Granite Gear Virga eller Golite Jam2.

Gatewood Cape från Six moon designs

För den som redan har en bra, men något tyngre sovsäck, kan detta vara värt att tänka på. För den som funderar på att köpa men som (liksom jag var i många år) är en övertygad syntetsäcksanhängare så går det alltså att hitta lösningar under kilot. Till detta kan man sedan addera liggunderlag efter behov. Klarar man sig med cellplast är det enklare. Även lösningar med lägre kvalitet, som Jysk går ju att komplettera med ett halvt liggunderlag av samma, eller annat, märke som man har under överkroppen.

Om man har en sovlösning på runt 1,5 kg har man ganska gott om utrymme för en ryggsäck på 600 gram och ett tarptält eller ett riktigt lätt tält som glider in under kilot.

Diskutera lyxiga sovlösningar

Comments

  1. Det kanske inte direkt är lyxsovande, men jag har sedan artikeln skrevs upptäckt att det finns en quilt med syntetstoppning hos Backpackinglight/Bozeman Mountainworks som är gjord för arktiskt sommarbruk. Cocoon 180 heter den och väger ca 500 gram. Förmodligen är detta för närvarande den lättaste lösning i syntet som klarar nollgradigt.

    ReplyDelete
  2. Tror inte du nämner arctic alpine designs syntetsäck "Compact Light" som väger 900 gram inklusive kompressionssäck och har en komforttemperatur runt nollan. Hyffsat billig är den också. Den borde väl passa bra in bland de andra du tar upp.

    ReplyDelete
  3. Bra tips. Den anges ju med temperaturintervallet +5 till 0 och är väl kanske därmed på gränsen till att matcha övriga säckar jag nämner när det gäller temperaturangivelser. Aningen varmare än Haglöfs LIM-säckar kanske. Men jag har ju inte provlegat alla dessa säckar, utan får ta fabrikanternas angivelser (alla använder inte nya Europa-normen), så det hela är ju teoretiska spekulationer.
    För den som vill titta närmare på Compact Light så säljs den av www.northstar.se

    ReplyDelete

Post a Comment