Outdoor Industry Award till Vaude Scutum

Prylspan Bland årets pristagare i Outdoor Industry Award som presenterades på European Outdoor finns inget i nivå med förra årets Thermarest Neoair. Intressantaste vinnaren för lättpackaren är nog Vaudes lätta tvåmanstält Scutum Ultralight.
Av Martin Nordesjö

Scutum följer trenden med ”Akto-stil”: ensam tvärgående båge. Några exakta mått har vi inte men enligt Vaude är det alltså dubbelväggigt, försett med ”enastående” ventilation och har två absider. Ytterväven är 20 deniers silnylon, golvet ska klara 10 m vattentryck, bågen 7,5 mm aluminium 7001. Vikten är 1 kg vilket ju är riktigt bra om det verkligen rymmer två personer.

Mer ultralätt spekulation
På Vaudes skäms-konto finns för övrigt enkelväggstältet Specula Ultralight som är tänkt för vandring på sommaren och i varma regioner. Det rymmer två personer och med avancerade lösningar har man kommit ner i den häpnadsväckande vikten två kilo.

Comments

 1. Tack för inspirerande läsning kring Vaude´s nya lättviktstält.
  Vi ser fram emot mer information.

  ReplyDelete
 2. Håller helt och hållet med föregående, ser fram emot att kunna testa klämma och känna på butik och varför inte inhandla :)

  ReplyDelete
 3. Vaude Scrotum? Jaja, det blir nog bra det där. Men hur många Akto-lookalikes finns det nu egentligen? Förutom Hillebergs så finns Helsport Ringstind, Terra Nova Laser (Comp) och Exped Vela Extreme. Vilka har jag missat? Och var verkligen Hilleberg först? Något för fjäderlättarna att gräva i!

  ReplyDelete
 4. Hehe... ja, scrotum-kopplingen är svår att undgå.

  Tarptent har ju kommit med en hel uppsjö Akto-kopior (4 st tror jag) som jag borde ha rapporterat om för länge sen.

  ReplyDelete
 5. Det spelar enligt min mening ingen roll att tält ser lika ut, det jag söker är kvalitet till låg vikt. Råkar detta vara det så ligger det mycket bättre till än dess rivaler. Scutum är förmodligen inte ens det namn som kommer att användas vid lansering.

  ReplyDelete
 6. Vad är innerhöjden?

  ReplyDelete
 7. Nu börjar det närma sig. Har det kommit någon mer info om det? Nätet ger inte mycket. Har ni varit i kontakt med Vaude? Ni borde ju få ett och testa, det borde ligga i Vaudes intresse!

  ReplyDelete
 8. Nej, vi vet nog inte mer än nån annan just nu.
  I helgen är det Swesport-mässa som jag och Jörgen tänkte gå på, men jag tror inte att Vaude eller deras svenska importör (Bios, tror jag) kommer att vara där.

  ReplyDelete

Post a Comment