Nyheter från European Outdoor 2009

Prylspan Så här års önskar jag ibland att jag var i en tysk mässhall stor som en småstad hellre än på till exempel en gotländsk strand. För er som är friska har jag skrivit en liten sammanfattning av 2010 års lätta nyheter på mässan i Friedrichshafen.
Av Martin Nordesjö

Som vanligt är detta produkter som inte kommer ut i butik förrän våren 2010, så vänta nåt halvår med att terrorisera tillverkare och butiker med frågor om när de går att köpa.

Primus ExpressSpider – stabil lättviktsbrännare
Om man verkligen lagar mat snarare än bara värmer vatten kan en tubmonterad brännare kännas lite instabil. Optimus verkar ha slutat med sitt Stella-kök, men Primus presenterar i år en liknande modell. ExpressSpider är en stabil, ihopfällbar gasbrännare med förvärmningsslinga och väger ändå under 200 gram (Stella vägde 235 gram och saknade förvärmningsslinga, men hade piezotändning). Förvärmningsslingan underlättar användning i kyla och med gasbehållare som börjar bli tomma.

Terra Nova Solar Elite – 930 gram fristående
Solar Elite är enligt Terra Nova marknadens lättaste fristående tält. Det må vara hur det vill med det men 930 gram (totalvikt) är i alla fall inte tungt för ett fristående dubbelväggigt enmanstält.

Inov-8 Roclite 288 – världens lättaste Gore-tex-känga
Inov-8 har skalat av ett hekto från Roclite 390 GTX och skapat Roclite 288 GTX. Som alltså väger 288 gram per sko i storlek 42.

Fjällrävens och Lundhags tänjer på begreppen
Fjällrävens tidigare Friedrichshafen-överraskningar i form av PAK5 och (det skrotade) PAK2 ersätts i år av en återgång till tomt säljsnack. Varför göra lätta produkter när man istället bara kan kalla dem lätta? Vad sägs om 1–2-manstältet Foxlite som väger 2,9 kg? Även Lundhags kör på den linjen och kallar sin 50-literssäck Aptus för lättvikt. 2,1 kg väger den. Allt är relativt, men vissa saker är nog mer relativa än andra.

När jag ändå gnäller: Light My fire presenterar i år en barnversion av sin Spork, vilket ju kan vara trevligt. Tyvärr är den enligt pressmeddelandet endast till för mammor. Vi pappor får tydligen klara oss med den vanliga Sporken när vi mosar banan även i fortsättningen.

Comments