Golite Jam2 — många fördelar och få nackdelar

Prylintryck Sedan sommaren har jag använt Golite Jam2 en hel del. Nu känner jag mig mogen att klämma ur mig mina erfarenheter. Det är en ryggsäck med många fördelar och få nackdelar för den som bär upp till 10–15 kg.
Av Jörgen Johansson

Beskrivning
Golite Jam2 väger runt 600 gram i storlek L och rymmer dryga 50 liter. Den är enligt tillverkaren avsedd för packvikter under 10 kg. För den som klarar ”3 kilo för de 3 stora” kan detta innebära en veckotur eller mer. För andra kanske en 2–3 dagars tur. För den som går mellan stugor finns det enligt min mening inte behov av någon större säck om man inte har väldigt mycket extrautrustning som fiskeprylar, kameror eller klätterutrustning.

Golite Jam2 rymmer runt 50 liter och väger cirka 600 gram.

Jam2 har en tunn ryggplatta av cellplast och en tunn nätficka för vätskebehållare, med slangöppningar på inuti huvudsäcken. Dessutom finns en karbinhake av plast där inne, för bilnycklar eller annat man ogärna vill mista.

Förutom de två nätytterfickorna längst ned på sidorna finns även en ganska rejäl ytterficka baktill med ett vattentåligt blixtlås. Vilket om jag förstått saken rätt är samma blixtlås som för några år sedan kallades vattentäta. Jaja, vi skola alla den vägen vandra...

Höftremmen är inte vadderad men partiet över höftbenen är av brett tyg, vilket ger avlastning där det behövs. Axelremmarna är ganska lite vadderade, cirka 0,5 cm och försedda med bröstrem. För att vara en så lätt ryggsäck så känns Dyneema-tyget förvånansvärt stabilt. Personer från Backpackinglight som jag träffade i höstas menade att det också var mycket hållbarare än Golites tidigare ryggsäckar.


Axelremmarna är lätt vadderad, höftremmen består av dubbelt tyg utan vaddering. Foto: Backpackinglight.com

Liksom andra lätta säckar finns Jam2 i olika storlekar: M och L för män samt S och M för kvinnor. M anges rymma 51 liter för män och 43 liter för kvinnor. Jam2 har också en otroligt enkel och finurlig kompressionsfunktion i botten som gör att man fäster två krokar i två öglor och därmed minskar säckens innervolym för de tillfällen då man bär med sig lite prylar.


Finurlig kompressionsfunktion i botten gör Jam2 lätt att anpassa till mindre packvolymer. Foto: Backpackinglight.com

Användning
Jam2 är alltså en ramlös ryggsäck, men skall inte förväxlas med en vanlig dagsturssäck. Den stora skillnaden är att den är sydd så lång i ryggen att man skall kunna få en avlastning till höfterna genom höftbältet. En mycket stor skillnade mot de "magremmar" som är det vanliga på dagsturssäckar. Jam2 är gjord för flerdagarsturer.

Min Golite Jam2 packad inför Fjällräven Classic 2007

Avsaknaden av ram gör att man använder själva packningen som ett stabiliserande "rör" som genom sin relativa styvhet möjliggör överföring av vikt från axlar och rygg till höfterna. Man måste alltså packa den med hjälp av kunskap och eftertanke.

Man lär sig detta ganska snabbt, men man kan inte bara slänga ned prylarna i säcken och stänga den. Har man gjort fel så är inte ryggsidan stabil och någorlunda rak. Bildas det ett veck mellan skuldror och höfter så tappar man större delen av viktöverföringen till höfterna. Då får man packa om. När säcken är packad väl och stängd drar man åt kompressionsremmarna i sidorna ordentligt och får då normalt en ganska formstabil korv, som ändå anpassar sig på ett behagligt sätt mot ryggen.

Denna modell att packa fungerar bara med ganska lätta packningar, men möjliggör alltså användandet av en riktigt lätt ryggsäck. För min personliga del har jag inga problem att lasta mer än de 9-10 kg som anges som riktmärke.

Med Jam2 vid Napeequa Valley, Washington State.
Bedömning
Jag är mycket förtjust i Jam2. Rätt packad så fungerar avbärarbältet bra. Den är skön att bära med, och tyget verkar tåla slitage bättre än de flesta ultralätta säckar. Ytterfickan är guld värd och gör den också enklare att använda som rese-/handbagagesäck.

Ryggsäcken känns som en perfekt veckoturssäck för den utrustning jag använder. Men då kommer man över de vikter på 9–10 kg som är de rekommenderade. Flera turer har jag startat med 13–14 kg och ändå haft en bra bärfunktion.

Min bedömning är att man också kan styva upp ryggdelen genom att stoppa in nästan vilka pinnar som helst som hjälper till att hålla formen och hindrar att det ovan beskrivna vecket bildas. Jag har använt metoden i form av en U-formad blompinne av bambu för en annan ramlös ryggsäck, men ännu inte känt behovet för Jam2. Har man tältstänger eller liknande i packningen så kan dessa göra samma tjänst, bedömer jag.

Min Jam2 är inte vattentät för fem öre. Eller möjligen för fem öre. Men då är det viktigt att veta att jag ännu inte har använt någon ryggsäck som klarat några timmar duggregn utan att det blir fuktigt på insidan. Så Jam2 är alltså varken bättre eller sämre än alla andra ryggsäckar jag provat på denna punkt. Men jag ser inte detta som något problem eftersom jag packar det som behöver hållas torrt (sovsäck och extra värmeplagg) i vattentäta påsar. Resten av utrustningen klarar att bli blöt.

Nackdelar då? Ja, bröstremmens ena del försvann ganska snabbt. Jag fick ersätta med en bröstrem som har ett mer traditionellt spänne än den halvöppna variant Golite använder. Fler och större fickor utanpå av nättyp är något som jag gillar och som är praktiskt vid vandring. Särskilt en större nätficka att stoppa ett blött tält eller en tarp i vore bra. Rent estetiskt för marknaden tror jag dock att nätfickor varken uppfattas som snyggt eller tufft. Så för Golites försäljning är det förmodligen bättre att behålla nuvarande, rena design.

Storebror Golite Pinnacle rymmer drygt 70 l och väger bara något hekto mer än Jam2. Något för den som har lite större prylar, men inte nödvändigtvis för tyngre packningar än Jam2. För mig är Pinnacle onödigt stor för barmarksturer, men kan vara ett alternativ som vintersäck.

Sammanfattningsvis så kan jag verkligen rekommendera Jam2 för den som söker en lätt och mångsidig säck.

Comments

 1. Intressant test. Jag undrar vilken längd du använde, M eller L? Läser man recensioner kring säcken så verkar L passa även sådana som är 1.80, dvs jag. En annan fråga, har du testat u.l.a eller six moon design säckarna som också sys i dyneema? Och beställde du säcken från USA och i sådana fall varifrån.

  ReplyDelete
 2. Jag är drygt 190 cm och använde L. Martin som är i samma längd tyckte också den var lagom. Svårt att säga om den passar 180.
  Har inte testat någon säck från ULA eller SMD. Jag fick säcken från den danska generalagenten i somras.

  ReplyDelete
 3. Jag kan hålla med om det mesta i Jörgens test.

  Jag har bara använt säcken under en helgtur med kanske 8 kg inuti, men är klart imponerad över hur bra det rudimentära avbärarbältet funkar. Packningen kändes varken mer eller mindre än vad den hade gjort med min Berghaus Vulcan, och det får man väl säga är klart godkänt.

  Något som jag inte är helt nöjd med är kompressionsremmarna som är alldeles för kärva både att spänna och lossa. Ytterfickan är jag kanske heller inte så jätteimpad av, men under en längre tur kanske den hade varit mer praktisk. Jag hade nog hellre haft nätfickor.

  ReplyDelete
 4. Hej tack för en bra recension. Jag har under en tid nu tänkt köpa en Jam, men när jag så kom till addnature så hade de tagit slut. Så nu beställer jag nog från amerika...men det skulle vara intressant att få lite riktlinjer till vilken storlek?? Jag är 172 cm lång bör jag då kolla efter en small eller medium??

  ReplyDelete
 5. Hej Mikael,
  Kunde inte hitta någon info på Golites hemsida, vilket jag tycker är lite märkligt. Eller så letade jag på fel ställe...

  PÅ BPL hittade jag följande info:

  "Men’s M fits 17.5 to 19.5 inch torsos, men’s L fits 19.5 to 21.5 inch torsos; women’s S fits 15.5 to 17.5 inch torsos, women’s M fits 17.5 to 19.5 inch torsos"

  Matten får du göra själv :-)

  ReplyDelete
 6. Jag har haft min rygga sen i höstas, och nu först har en söm spruckit i vänster bär rem som går över bröstet, den behöver bara sys fast igen så är den klar för ny tur.
  Jag tror att jag har lastat mer än 10kg flera gånger som gjort att jag har överlastat den.

  När jag väl har förståt principen att packa den så nu behöver jag inte ha någon ryggsäck men ryggställning inbyggd på flera kilon.

  Jag har Jam2, och jag skulle inte vilja köpa den större modellen på 70L, då tanken är att inte släpa på ytterliggare vikt, ju större rygga ju mer släpar jag med mig, så nu slipar jag utröstning och försöker byta ut allt efter som, det senaste blev nytt tält Akto, sen blir det ett kortare och tunnare liggunderlag från Theramrest.

  ReplyDelete
 7. Är det någon som provat Golite Odyssey (90 liter)?

  ReplyDelete
 8. Funderar på hur det kommer sig att din ryggsäck väger runt 600 g när GoLite specificerar Jam2 Large till 753 g. Har du modifierat den på något sätt?

  Mvh / Erik

  ReplyDelete
 9. Nej, den är helt omodifierad, så när som på att jag bränt ett litet hål längst ned, mitt på ytterfickan, för att väta från tarptältet skall kunna rinna ut. Men det minskar ju inte vikten särskilt mycket :-)
  Förklaringen är med största säkerhet att min säck är några år gammal och den vikt du sett är den senaste uppdateringen. Golites säckar har blivit något tyngre.

  ReplyDelete

Post a Comment