Halvkiloshybrid från Gossamer Gear

Prylspan Hybridtälten med enkelväv, sargförsett golv och myggnät tar mark, och nu ger sig Gossamer Gear in i leken med ett enmanstält kring 1 skålpund (450 g).
Av Martin Nordesjö

Glen Van Peski på Gossamer Gear har gett oss bilder på tältet som ännu bara kallas The One eller 1 pound shelter. Bilderna är på en ganska tidig prototyp, och Glen har filat på geometrin och materialvalet sedan de togs i april. Närbilden på ventilen nedan (från Practical Backpacking) är från en senare version och visar bland annat den bakre staven rest staven intill väggen istället för en bit ifrån.

Enligt Practical Backpacking är tältet 210 cm långt, ca 90 cm brett på mitten och 65 på ändarna – som Hilleberg Akto. Höjden i mitten av tältet är ungefär 120 cm (Glen är 193 cm lång och det syns på bilden att sitthöjden är bra). Det finns en blixtlåsförsedd absid på framsidan och en nockventil på baksidan. För att resa tältet behövs två vandringsstavar eller andra stänger

Tältet ska sys i en spinnakerväv som är lättare än silikonbelagd nylon. Väven, som redan används i Spinnshelter, är också prassligare och mindre nötningstålig än silnylon. En annan nackdel är att det är också en dyr väv, så priset på The One kan hamna kring $300 (Tarptent Contrail kostar $199). Väven är alltså ett ganska extremt lättviktsval.

I början av 2008 är det tänkt att tältet ska gå att köpa i USA, så snart får vi nog veta om det funkar på andra ställen än på kaliforniska villatomter.

Diskutera The One

Comments