DriDucks Micropore regnställ - lättast och billigast?

Prylintryck Visst ser det osannolikt bra ut. Ett av de lättaste regnställen man kan köpa är också ett av de billigaste. Och så finns det personer som hävdar att lättpackningsprylar är dyrare än de mer traditionella produkterna. Finns det då inga nackdelar med DriDucks Micropore? Jo, det får man nog säga att det gör.
Av Jörgen Johansson
Produkten
Jag inhandlade mitt DriDucks från Gossamer Gear för 20 US dollars plus frakt. Även med momsen inräknad så landade totalpriset runt 200 SEK med aktuell dollarkurs på försommaren 2007. Varnad för de gigantiska storlekarna så valde jag en Large och den var mer än tillräckligt stor för mina dryga 190 cm. Den som funderar på att köpa kan kolla storleksangivelserna på Backpackinglight som också säljer det här regnstället.

DriDucks Micropore är gjort av ett s k non-woven material, besläktat med det mer kända Tyvek. Det är ett dubbelt laminat av polypropylene som är ångenomsläppligt. Materialet "andas" alltså liksom olika typer av Mextex-tyger. Hur väl det andas i jämförelse med andra sådana material har jag i vanlig ordning inte kunnat finna några uppgifter om.

Jackan jag köpte vägde 168 gram och byxorna 118 gram, enligt brevvågen därhemma. Detta gjorde dem till de klart lättaste regnplaggen i min garderob.

Plaggen är av enklast tänkbara konstruktion: Hellångt blixtlås, huva med dragsko, resårer vid ärmsluten och midjan samt inga fickor. Denna avskalade enkelhet är något som passar mina behov perfekt. Jag använder alltid keps, vilket stramar upp även de sämst skurna huvorna och skärmen skyddar ansiktet på ett bra sätt. Att stoppa något i fickor på regnkläder har jag aldrig upplevt som särskilt attrativt. Det är bättre att stoppa sakerna någonstans där de håller sig torra.

Hur jag använder regnplagg
Eftersom jag alltid använder en vindblus och paraply till dess att nederbörden blir alltför påfrestande så är mitt behov helt enkelt en lätt jacka som håller regnet ute. Jag använder inte en regnjacka som vindjacka eller alltmänt överdragsplagg eftersom jag tycker att de är alltför täta. Detta, att bara använda plagget när det regnar ordentligt, minskar också behovet av slitstyrka hos regnplaggen. Så ur den synvinkeln verkar Driducks perfekta för mig.
Jag har använt de här plaggen till och från i både fjällen och hemmavid sedan sommaren och är i stort sett nöjd. Regnet stannar på utsidan och de andas helt OK. Man blir inte sjöblöt av kondens om man rör sig i dem, utan på den punkten upplever jag dem ungefär som andra regnställ i Mextex.

Den springande punkten
Akilleshälen hos det här stället är välkänd och både Gossamer Gear och Backpackinglight(BPL) är också väldigt tydliga med detta sin marknadsföring av Driducks. Vid den kurs hos BPL som jag gick i oktober så fick vi inte ha regnställ av now-woven material därför att de ansågs ha dålig slitstyrka och rivhållfasthet vid mycket vandring i ospårad vegetation.

Det här regnstället är alltså billigt, lätt... och ömtåligt. Vid en härligt regnig dag härförleden gav jag mig ut i min sedvanliga testterräng och klafsade fram genom alla snår och granplanteringar jag kunde hitta. Det hela verkade gå bra, jag höll mig torr och blev inte onormalt svettig. Efter hemkomsten konstaterade jag dock att det var ett rejält hål vid fållen längst ned på byxbenet. Den typ av hål man får om man trampar ovarsamt med hälen bedömde jag. När jag sedan drog på dem på kvällen för att gå hem från jobbet konstaterade jag att hålet sträckte sig längs hela baksidan av vaden upp till knävecket. Det här hålet hade liksom smugit sig på mig, det fanns inget specifikt tillfälle då jag märkte att nu gick det hål.När är Driducks bra?
Är de här plaggen då oanvändbara för vanligt friluftsliv? Inte alls. Man måste bara känna begränsningarna och anpassa användningen därefter. Skall man gå i videsnår genom Rapadalen bör man definitivt välja något annat. Men det är kanske inte det de flesta av oss oftast gör.

Regnkläderna är sista instansen för att skydda mot nedkylning, något som under olyckliga omständigheter kan leda till att man fryser ihjäl även om det är plusgrader. Sådana omständigheter kan man råka ut för i stora ödemarker där det är långt till närmaste hus. I sådana sammanhang bör man välja något tyngre som garanterat håller vätan ute.


Om man däremot går längs leder mellan stugor i fjällen är Driducks absolut ett alternativ. Och som regnstället man packar med sig under dagsturer när man räknar med att det inte blir regn är det sannolikt perfekt. Det behöver inte heller enbart vara dagsturer i fjällen eller i hemmaskogarna utan kanske på semesterresan eller till och med i jobbportföljen. Enkelt att dra utanpå allt annat den där kvällen hem från bussen när det yr nollgradigt slask i luften.

För föräldrar som har växande barn och ungdomar kan det här vara ett ekonomiskt sätt att hålla barnen med lätta och bra regnställ för mindre avancerade fjällturer. Själv misstänker jag att det blir ett nytt Driducks-ställ eller två till nästa sommar i fjällen med familjen.

Diskutera


>div>

Comments

  1. Jag använde DriDucks när jag gick Teton Crest Trail i Wyoming och jag måste säga att jag var jättenöjd. Hållbarheten var faktisk över förväntan (kanske had jag läst för mycket på BPL) och i klimat där det inte är ständigt regn så tycker jag att DriDucks är en jättebra kompromiss.

    ReplyDelete

Post a Comment