Packningsvikter på Fjällräven Classic

När jag föreslog Sofie Jugård på Aktivut, som jobbat mycket med arrangemangen runt Fjällräven Classic, att vi skulle låta väga deltagarnas ryggsäckar så tände hon på tanken. Tyvärr var jag ute i sista sekunden, så vi kunde inte genomföra detta på ett idealiskt sätt. Men vi har ändå en hel del intressanta uppgifter från 230 vandrare.
Av Jörgen Johansson

Det praktiska problem vi hade var att man behöver antingen packningsvikter från samtliga deltagare eller från ett slumpmässigt urval bland dessa för att med säkerhet kunna uttala sig om ALLA deltagare i Fjällräven Classic. För att genomföra detta hade det krävts personal på plats vid starten som enbart jobbade med detta, och det gick inte att ordna. Så Sofie gjorde det näst bästa, hon hängde upp listor vid vågen där de som vägde sina ryggsäckar kunde skriva ned var den vägde.

Vi kan med denna metod inte hävda att de redovisade resultaten gäller även för de 750 övriga deltagare som vi saknar viktuppgifter från, men att ha packvikter och gångtider från över 200 vandrare är nog så intressant.

Här kommer några av de mer övergripande resultaten. Vi återkommer senare med mer uppgifter och kommentarer.

Genomsnittlig vikt på Classic-packningen

Medelpackningen för samtliga vägde 15, 0 kg.

Medelpackningen för de som gick på guldtid var 14, 1 kg.

Medelpackning för de som gick på silvertid var 15, 7 kg

Medelpackning för de som gick på bronstid var 16,5 kg


De lättaste packningarna, 1, 5 respektive 2 kg, bars av de snabbaste deltagarna. Både förflyttade sig de 110 kilometrarna på 13:36 timmar.


Den tyngsta packningen var 26, 5 kg. Den deltagaren

kom i mål på tiden 115:43 timmar. Intressant nog gick deltagaren med den näst tyngsta packningen, 26 kg, i mål på guldtiden 67 timmar. Det var ungefär 25 deltagare som hade packvikter över 20 kg och fördelningen mellan guld, silver och brons är där ganska jämn.


Det var också drygt 25 stycken som hade packvikter under 10 kg. Alla dessa är guldmedaljörer utom sex stycken som är silvermedaljörer. Den lättaste packvikten hos en silvermedaljör var 5,5 kg. Imponerande lätt, men en kontroll visade att det handlade om familj med barn och att pappa bar 21 kg...


Diskutera packningsvikter här

Comments

 1. Kan man verkligen avverka sträckan på 13:36 timmar??

  ReplyDelete
 2. Jag kan det inte, och jag förstår inte hur det går till. Jag blev omsprungen av folk som satsade på tider runt 20 timmar och det kändes åtminstone rimligt om man är vältränad. De joggade och hade tid att växla några ord.
  Men det är väl ungefär som att se tätlöparna i Stockholm Maraton dra förbi. Själv skulle jag inte kunna springa så fort mer än 100 meter och de gör det i över 4 mil.
  Men jag betvivlar inte på något sätt sluttiderna hos segrarna.

  Jörgen

  ReplyDelete
 3. ...och om man gör Classic på så kort tid bör man nästan fråga sig om man ställer upp i rätt evenemang. :)

  ReplyDelete

Post a Comment