Nio Optimus-nyheter för lättpackare

Prylspan Optimus utökar sitt sortiment med 9 produkter för lättpackare, bland annat kokkärl, bestick och ett lättare Crux.
Martin Nordesjö

Ska man ha ett fullt sortiment av matutrustning är smidiga kokkärl och titanbestick måsten. Kaffepannan och besticken verkar identiska med produkter som säljs av Brunton i USA. Optimuskök har tidigare sålts under Brunton-flagg i USA, så det kanske är rättvist. Den största ”originalnyheten” för 2008 är en lättare variant av Crux. Det är också mycket möjligt att kokkärlen har tagits fram av Optimus själva.

Crux Lite
På nya versionen av Crux har man har tagit bort fällningsmekanismen och därmed kommit ner i 77 gram, samtidigt som mekanismens lilla glapp (lätt att irritera sig på) försvinner. Crux Lite tar förstås lite mer plats, men får ändå plats i de nya kokkärlen tillsammans med gasbehållaren.

Kokkärl för ensam- och helgvandrare
De nya kokkärlen verkar skilja sig från Bruntons en smula. Den lilla varianten Solo består av 0,6-literskastrull och stekpanna. Vikten är 166 gram.
Weekend heter den större varianten vars kastrull rymmer 0,95 liter. Vikt 222 gram.

I båda kökspaketen kan man packa ett Crux Lite, 110- respektive 220-grams gasbehållare och vikbar skeffel.
Kärlen är tillverkade i hårdanodiserad aluminium och levereras med nätpåse.

Redaktörsvalda Bruntonb
estick
Den vikbara titanskeffeln blev Editors' choice 2006 i Backpacker, då med Bruntonmärke. Den väger 18 gram, vilket ju inte är superlätt. Å andra sidan kan den som äter våldsamt misshandla titanbestick mer än Light My Fire-Spork eller Max-bestick.

Resten av besticken är Bruntons rätt stiliga titanbestick med matta handtag och blanka blad. Skeffeln väger 17 gram. Sked, gaffel och kniv väger tillsammans 52 gram.

Den som anser att kaffepannan är den näst viktigaste utrustningsdetaljen efter kniv kan köpa Terra Kettle. Rymmer 0,7 liter och väger 153 gram.

Det kanske ska tilläggas att nyheterna blir nio till antalet om man räknar med olika bestick-kit och den nya, lilla gasbehållaren.

Comments

 1. Kokkärlet ser ju ut som Primus Litech Trek Kettle. Viktskillnad?

  ReplyDelete
 2. Var far man tag is dessa (har vanat lange)? Finns inget om detta pa deras hemsida.

  E

  ReplyDelete
 3. Addnature har delar av det nya sortimentet. De verkar dock inte ha lättvarianten av Crux.
  Men om Addnature har grejerna kan man nog räkna med att de snart finns i andra butiker också.

  ReplyDelete

Post a Comment