Halvtungt UL-paket från GetOut

Mässrapport På Vildmarksmässan 2007 hade GetOut ett erbjudande som speglar läget för lättpackningsprylar i Sverige ganska väl. Viktigast är väl själva förekomsten av ett ”UL-paket”.
Av Jörgen Johansson

Det finns ett intresse och ett växande medvetande, vilket en detaljister som GetOut är medvetna om. Det finns också en klar brist på produkter som verkligen platsar under etiketten...

Inte direkt ultralätt
Paketet man presenterade innehöll en tarp från Hillberg, en ryggsäck från Osprey och en sovsäck från Western Mountaineering. Tarpen och 45-literssäcken väger båda runt 1100 gram och är inget som jag skulle vilja betrakta som ultralätta. Framförallt bör en ultralätt ryggsäck med denna volym inte väga mer än hälften av 1100 gram.

Däremot platsar sovsäcken Ultralite Super på 770 gram och en klassning på -7 grader väl in i det ultralätta. En sovsäck som verkligen känns härlig.

Det skall bli spännande att se motsvarande paket på nästa års mässa. Mycket verkar vara på väg att hända.

Comments

 1. Antar att du syftar på HB's ul 20 tarp? 1100gr för 4,5 * 4,5 meter är väl hyfsat ul?

  ReplyDelete
 2. Jag skulle nog inte vilja att en tarp som betraktas som UL väger mer än 800 g med motsvarande storlek (ca 20 kvm). Hillebergs Kerlon 1200-väv väger 50 g/kvm och det finns silnylonvävar på mellan 30-40 g/kvm.

  Sedan är frågan alltid om det i vikten ingår sådant som linor och liknande, vilket försvårar jämförelser mellan olika material och leverantörer. I Hillebergs tarps ingår linor, linsträckare och packpåse. Men det är ju en stor tarp som ger rejält utrymme för 2-3 personer.

  Jörgen

  ReplyDelete
 3. Det verkar som om den aktuella tarpen i UL-paketet var HBs UL 10, vilken inte väger mer än drygt 500 gram. Det känns definitivt mer UL även om det som sagt finns klart lättare vävar.

  Den fråga som då kvarstår är hur länge det dröjer innan vi svenskar blir lika medvetna som amerikanerna om att ryggsäckar inte behöver väga så många kilon som de gör.

  Jörgen

  ReplyDelete
 4. Ja, man kanske inte ska skylla på Getout, utan på att det faktiskt inte finns så många produkter för vandrare som är UL på den svenska marknaden.

  Getout försöker åtminstone, och det är i alla fall jag glad för!

  ReplyDelete

Post a Comment