Bygg om din tunga ryggsäck

Gör det själv Man kan inte alltid köpa nytt eller sy eget. Så hur mycket vikt kan man spara genom att trimma sin gamla, stora, tunga rygga? Det tänker jag ta reda på.
Av Martin Nordesjö

Jag har en Berghaus Vulcan som jag köpte 1994. Den är på 100 liter och vägde 2,9 kilo innan jag började trimma. Det första steget var såklart att lämna de löstagbara sidfickorna hemma. Där rök 20 liter och 0,6 kilo.

Sen tog jag fram saxen och klippte bort följande:
 • Dragkedjorna som fäster sidfickorna.
 • Remfästen i plast på säckens sidor.
 • Remmar på topplocket (lämnade en kanal som man kan fästa gummiband i)
 • Fästen för isyxor och annat.
 • Avdelare mellan huvud- och bottenfack.
 • Ett lager tyg i botten (ett lager 1000 D räcker).
Där rök cirka 0,3 kilo till. Jag har nu en 80-literssäck på två kilo, och den pallar fortfarande laster på 40 kilo och att släppas från en Hercules.
Steg 1: 0,9 kilo bort

Behöver jag verligen en rejäl aluminiumram som väger över 300 gram? Det blir nästa fråga.

Comments

 1. Vad finns det för lätta säckar egentligen?
  Skulle vilja ha nåt kring 50 liter eller så. Är nybörjare inom vandrandets värld, men någorlunda friluftsvan i övrigt.

  ReplyDelete
 2. Förutom dem som nämns i Utsidan-tråden (http://www.utsidan.se/vb_forum/showthread.php?threadid=42452&pagenumber=1 ) finns ju även ULA, Granite gear, Gossamer Gear, Moonbow mfl. Botanisera lite bland våra länkar så hittar du.

  ReplyDelete
 3. Man kan också tillägga att det finns väldigt få lätta säckar på runt 50 liter att köpa i Sverige. Enligt min mening bör en 50-literssäck definitivt inte väga över 1 kg. 500-600 gram är mer lagom.

  ReplyDelete
 4. Hej på er Lättfjädrar!

  Appropå stippa säckar, steg 1 på CruxA70'n jag har var att ta bort logotypen och en liten produktinfolapp. Blev nog inte mer än 5 gram..

  Resten har jag haft nytta av. Men Steg 2 blir mer radikalt. Kommer klippa bort hela gula huvudsäcken och dumpa topplocket. De är ändå inte vattentäta för 5 öre.

  Sen drar jag om kompressionsremmarna så de går korsvis över säcken istället för returnerade på sidorna. Ev. behöver de förlängas.

  Istället för huvudsäcken och topplocket skaffar jag en Pacific Outdoor Equipment 65L Pneumo Dry Bag som spänns fast mot ryggen, plus 2 lösa sidofickor med nätmaterial för lösplock och blöta saker. De bör vara på runt 4 liter styck.

  Eftersom en vattentät säck ändå alltid använts till Cruxen blir nog viktbesparingen minst 0.5 kilo, kanske lite mer. Dvs en rygga med bra ram och bärsystem som kan lasta runt 70 liter, 25 kilo vid behov och väger 0.75-1 kilo. Ömtåligaste punkten blir Pneumo-bagen, men den är billig att byta ut.

  Jag spar förresten "botten på säcken" i ett svart nylonmateral, där sitter även 2 isyxefästen jag vill ha kvar och som blir extra fästpunkter för spännremmarna. Så botten blir som en "sked" så att pneo-säcken inte kan tappas ens om den sitter löst.

  Typ så. /Jarl

  ReplyDelete
 5. Hej Jarl!
  Det låter precis som mina planer för Vulcan!
  Jag kommer dock först att försöka byta ut aluminiumramen på min.

  Återkom gärna med rapport - om du vill kan vi lägga ut text och bild här.

  ReplyDelete
 6. Hej, och tack för bra info.

  Var köper man enklast en Crux AK70 (i eller framförallt) från Sverige? Jag vill ha en lätt bra rygga i denna storlek eller något, något större tom och jag är drygt 195 cm lång.

  Tack på förhand för ev. tips!

  /// Calle

  ReplyDelete
 7. Tror inte du hittar Crux i Sverige, det är ett engelsk märke med liten produktion. Testa Google.co.uk (pages from united kingdom) med sökord CruxAK70 så hittar du onlinebutiker. Och det är sällan nåt att vara rädd för, minst lika bra som de svenska och knappt dyrare att få skickat. För övrigt tror jag att CruxAK70 har ett grövre material = tyngre än CruxA70 som inte längre tillverkas.

  ReplyDelete
 8. Mkt nöjd köpare, både säck och företag.
  http://www.crux-climbing.se/

  ReplyDelete

Post a Comment