Jörgen börjar testa Jam2

Teststart Det börjar komma en hel del lätta ryggsäckar på den svenska marknaden. Lättast i klassen än så länge är Granite Gear Virga, som vi skrivit om i en annan artikel, och Golite Jam2 som presenteras här.
Av Jörgen Johansson

Båda säckarna väger runt 600 gram och är avsedda för packvikter under 10 kg. För den som klarar ”3 kilo för de 3 stora” kan detta innebära en veckotur. För andra kanske en 2–3 dagars tur.

Golite Jam2 är inte lika enkel som Virga, som kan beskrivas som en nylonpåse med bär- och kompressionsremmar. Jam2 har en tunn ryggplatta av cellplast och en tunn nätficka för vätskebehållare, med slangöppningar på huvudsäcken. Förutom de två nätytterfickorna längst ned på sidorna finns även en ganska rejäl ytterficka med ett vattentåligt blixtlås. Höftremmen är inte vadderad men partiet över höftbenen är av brett tyg, vilket känns mer som ett avbärarbälte än den vävda remmen på Virga.

Fast storlek i många varianter

Liksom de andra lätta säckarna finns Jam2 i olika storlekar: M och L för män samt S och M för kvinnor. M anges rymma 51 liter för män och 43 liter för kvinnor.

Jag har i min hand en L som jag kommer att testa parallellt med en Virga under sommaren och hösten. När man jämför säckarna är man något förvånad över att de väger nästan exakt lika mycket. Golite-säcken känns stadigare i tyget och har som sagt en ryggplatta av cellplast, vilket Virga saknar. Å andra sidan är Virgan aningen större, framförallt beroende på väl tilltagen förlängningskrage upptill.

Förbättrade funktioner finns
Golite har fått kritik från vissa håll för att de lägger till funktioner som användarna efterfrågar och därmed går ifrån ursprungsminimalismen. En förbättring från tidigare modell är att Jam2 har ett synnerligen enkelt och finurligt system för att minska volymen i huvudsäcken: ett par krokar och öglor som enkelt förminskar volymen i den nedre delen av säcken, till exempel för dagsturer. Den infinitesimala del av jordens ryggsäcksbefolkning som behöver dubbla isyxefästen har man också lyssnat till.

Ryggans innehåll tjänstgör som ram
Riktigt lätta säckar kräver en speciell packteknik för att fungera. För det första ska de packas lätt. För det andra krävs att själva packningen står för en del av styvheten eftersom bärram/förstyvningar saknas. Denna styvhet är viktig för att kraft ska kunna föras över till höfterna.

Tricket är att packa avlånga, styva prylar nära ryggen. Själv viker jag liggunderlaget platt i ryggan närmast ryggen. Man kan även rulla liggunderlaget löst, stoppa ned det i ryggsäcken och låta det expandera till ett rör som man sen fyller. Tältstänger och -bågar är också perfekta som ”virtuell ram”.

När allt är packat komprimerar man hårt med ryggans komprimeringsremmar. På detta sätt skapar man en någorlunda styv cylinder att bära på ryggen.

Har man inte gjort detta korrekt, eller bär för mycket, kollapsar säcken. Detta märks genom att ett veck bildas ungefär halvvägs mellan axel- och höftrem längs ryggsidan. Om det inte är en någorlunda rak linje här så drar säcken bakåt/utåt istället för överföra vikt till höfterna.

Dyrare än Virga, men billigare än tunga säckar
Golite Jam2 och den större och obetydligt tyngre Golite Pinnacle (61 liter och 650 gram för kvinnosäcken i M) säljs av Addnature. Pinnacle verkar i skrivande stund endast finnas för kvinnor.

Jam2 ligger på 1650 kr för karl-storlekar, jämfört med Virga strax under tusenlappen. Detta är en avsevärd skillnad och det är ingen tvekan om att Virgans prislapp känns betydligt mer attraktiv. De praktiska testerna får dock visa om Jam2 är värd de extra kronorna eller inte. Det är dock värt att notera att båda säckarna är billigare än många tunga alternativ.

Läs mer på www.addnature.se och www.golite.com.

Diskutera Golite Jam2 här.

Comments

  1. Jag har varit intresserad av GoLites produkter länge, men inte riktigt vågat lita på kvaliten.
    Varför bära en 3 kilos säck när det inte behövs.
    Tält 1,5 kilo
    Sovsäck 750 gram (Western Mounteneering)
    Liggunderlag under 1 kilo.
    Ryggsäck under 1 kilo.
    Grundpackning ca 4 kilo.
    Verkar lovande.
    Följer med intresse utvecklingen
    och dina artiklar
    jerker

    ReplyDelete
  2. Tackar. Och jag behöver väl knappast säga att jag instämmer i din uppfattning. Det finns mycket som tyder på att vi är i början av en ganska explosiv utveckling för lättpackning i teori och praktik.

    Det är ju som du säger: Varför bära en 3-kilos säck när det inte behövs?

    Enda orsaken är att försöka motivera med att det "behövs". Och det blir allt svårare när allt fler människor visar att de klarar sig bra ändå.

    Jörgen

    ReplyDelete
  3. Efter 20 med hiking har jag länge mixtrat med lättare grejor. Jörgens böcker och texter har jag läst allt som står att finna. Tack vare Jörgens resonemang om enklare istället för svagare, och systemtänket med huvudfunktion etc ramlade poletten ner och jag har kunna minska vikten på min packning rätt rejält. Nu är en GoLite Jam2L inköpt och testad, med resultat långt över förväntan. Trots 13,5 kg startvikt, i Skåne bär man vatten med sig, var säcken tydligt bra att bära. På de nyare Jam2 finns det fickor på höftbältet, mycket lämpliga för godis och GPS. Storfickan på fronten fungerar som snabbaccess för rast och regnkläder, resten ner i stora säcken. Med 10 kg grundvikt återstår en del att göra, närmast att byta upp sig på sovsäcksfronten. Tack för nyttiga och trevliga resonemang.

    ReplyDelete
  4. Hej Jomsborg,
    Kul att höra att det nya tänket fungerat så bra för dig. Och det är alltid trevligt och uppmuntrande med feedback som visar att jag kunnat bidra till ett bättre vandringsliv för andra. Ett av de viktigaste skälen till att jag skriver.

    ReplyDelete

Post a Comment