Ewa har vandrat hela Kungsleden

Ewa Lestrin har vandrat hela Kungsleden ensam i sommar. Vill du veta mer om Ewa och hennes vandringsliv så besök hennes blogg, som heter Ultraliten (www.ultraliten.se). Här frågar jag henne bland annat om vilka "tre stora", de tyngsta prylarna i utrustningen,  hon använde på Kungsleden och hur de fungerade för henne.

By Jörgen Johansson


Jörgen: Kan du kort berätta om vad som gjorde att du ville vandra hela Kungsleden? 

Ewa: Jag hade drömt ganska länge om att göra en långvandring ensam, då jag ville vara fri och göra precis som jag ville, utan att behöva ta hänsyn till någon annan. Att endast behöva kompromissa med min kropp och med naturens krafter. Kungsleden var sådär lagom att börja med då jag inte hade långvandrat förut, aldrig vandrat ensam och aldrig vandrat med tält. Leden är lagom lång med ca 45 mil, vacker, tydlig och ordnad och större delen har ett skyddsnät i form av stugor och båttransporter. Detta gör den idealisk att börja med.


Jörgen:Vilken ryggsäck använde du, varför valde du just den och hur fungerade den under vandringen? För- och nackdelar? 

Ewa: Hyperlight Mountain Gear Windrider 3400. En fantastisk säck! Den är lätt (840g), lagom stor (55L) och har en bärkomfort som slår allt jag provat. Jag är väldigt kort, ultraliten, haha, och har därmed svårt att hitta utrustning som fungerar för mig. Jag har provat mig igenom 19 ryggsäckar innan jag fann HMG:s sortiment. Den har fungerat helt utan problem under vandringen och levt upp till alla mina krav. Enda nackdelen är att den är vit. Men det är bara en helt personlig preferens. Känns som att den lyser som en strålkastare. Skulle aldrig annars välja något vitt som färg på vandringsutrustning. Är en mer röd- och grå-gillande person 😊

Som extra utrustning har jag ett topplock (förvaring av regnkläder) och två extrafickokr från Zpacks. De är fastsatta på axelremmarna och här förvaras vattenflaska, myggnät, regnvantar och kamera.

Jörgen: Vilket tält använde du, varför valde du just det och hur fungerade det under vandringen? För- och nackdelar? 

Ewa: Hilleberg Enan. Det är tåligt, rätt väl-ventilerat och är hyfsat lätt (1200g). Det har bra absid- och sovutrymme. Ändarna på yttertältet är i nät för bättre ventilation. Jag hade även ett footprint till det för att minska markfukten. Tältet har fungerat väl, men haft lite problem med kondens då det var vindstilla under många nätter. I övrigt har det varit jättebra! Snabbt och enkelt att resa.

Jag tog ur innertältet varje morgon och packade det inne i ryggsäcken. Yttertältet packade jag på utsidan då jag reste det för lunch om det var sämre väder och jag kunde också alltid packa i och ur ryggsäcken utan att innehållet blev blött. Körde detta under hela vandringen.

Jörgen: Vilken sovutrustning använde du, varför valde du just den och hur fungerade den under vandringen? För- och nackdelar? 

Ewa: Sovsäcken var en Rab Neutrino 400 dam. Den är rätt lätt (888g inkl sin vattentäta påse), lagom stor, med impregnerat dun och hade en damkomforttemperatur på -4gr. En fördel är att den är bred, så jag kan ligga med uppdragna ben. Nackdelen var att den inte höll -4gr i min komfort. Under 0gr sov jag i dubbla långkalsonger, dubbla strumpor, ull underställströja, skjorta och varm syntetjacka samt två luvor och yllemössa... och jag frös ändå vissa nätter.

Liggunderlaget är Exped Synmat UL 160cm. Det är rektangulärt (rullar av de mumieformade av någon anledning) och lagom tjockt. Superbekvämt att sova på! Nackdelen är att det knarrar en hel del och det isolerar inte från markkylan. Mellan liggunderlaget och sovsäcken lade jag en tunn cellplast, ett vindruteskydd för bilar, som isolering. Funkade jättebra.

Eftersom jag är beroende av att sova bra så lyxade jag och tog med en uppblåsbar kudde från Siden Selma. Jag är väldigt nöjd med den då jag sov i nästan alla kläder varje natt och kunde alltså inte använda dessa som kudde. Slutligen hade ett sidenlakan från Siden Selma. Bland annat för att hålla sovsäcken ren och höja värmegraden men också för att använda de nätter jag sov inomhus, i stuga eller på fjällstation.


Jörgen: Vad använde du för skodon, varför valde du just dem och hur fungerade de under vandringen? För- och nackdelar? 

Ewa: Lowa Renegade. Jag har storlek 33 i skor, så jag har inte riktigt de valmöjligheter som andra vuxna har. De är lätta för att vara av traditionell kängtyp och väldigt bekväma. Det är som att gå i en gymnastiksko. Under vandringen släppte främre delen av sulan på båda skorna och då läckte det in en del vatten.

Jörgen: Vad är mest minnesvärt från din vandring längs Kungsleden? Skulle du rekommendera andra att göra samma vandring? Skulle du göra det igen? 

Ewa: Jag njöt av att klara mig själv med det jag hade i ryggsäcken. Total frihet! Sen var det mer socialt att solovandra än vad jag trodde, med fördelen att man själv kunde välja om man ville umgås eller inte. En av de bästa dagarna var då jag var upp på Skierfe. Jag rekommenderar varmt att vandra hela leden förutsatt att man gillar folk och ordnad led med bra skyddsnät. Vill absolut vandra den igen! Har numera många insikter i hur jag fungerar och vad jag ska göra annorlunda nästa gång.

Jörgen: Det låter intressant. Vad skulle du göra annorlunda nästa gång? 

Ewa: Främst handlar det om insikter i hur jag själv fungerar. Först här kommer maten. Jag är normalt inte hungrig alls när jag vandrar, men jag trodde att "den stora vandringshungern" skulle infinna sig och att jag då skulle äta ordentligt. Den infann sig inte alls på 25 dagar. Nästa gång ska jag ta med en mindre mängd, men betydligt godare, mat. Och strunta i vikten på maten.

Upptäckte att jag inte äter sådant som jag hemmavid tycker är helt ok, men ute på vandring blir den äcklig. Jag släpade på åtskilliga kilo mat som jag sen gav bort. Likaså ska jag ta med andra snacks, då jag inte kan med nötter och ölkorv efter en vecka. Vanlig choklad var inte heller gott.

Sen är jag uppenbarligen en väldigt frusen person. Min dunsovsäck, med -4gr i komfort temp för dam, var inte tillräcklig för att hålla mig varm, även fast jag sov i alla mina kläder. Sovsystemet ska därför kompletteras med en ytterdel av en tunn syntetsäck. Detta för att minska kondensen i dunsäcken, för skydda mot vätan på bröstet och för att höja isoleringsförmågna.

Då detta var min första vandring med tält, så var jag lite för rädd för starka vindar för att våga tälta uppe på kalfjället. Nästa gång ska jag vara modigare. Mitt Hilleberg är ju gjort för riktig fjällmiljö. Förutom detta har min utrustning funkat perfekt. Jag har använt allt (utom sjukvård) och jag har inte saknat något. Kläder och annan utrustning har fungerat utmärkt, så där kommer jag inte att göra några förändringar alls.

Comments