Utveckla ditt vandrande - Walkshops med Svenska Fjällklubben i Stockholm

Två After Work Walkshops går av stapeln centralt i Stockholm 19 och 20 april 2023 och innebär att en grupp på 5-10 medlemmar i Svenska Fjällklubben vandrar i Nationalstadsparken, medan vi pratar om hur man kan utveckla sitt vandrande på olika sätt. Mycket handlar om att det inte behöver var tungt, besvärligt eller farligt. Efter en timmas promenad slår vi oss ned i gräset, äter medhavd matsäck och fortsätter samtalet en stund.

Dessa Walkshops riktar sig till personer som har vandrat en del, kanske dagsturer eller flerdagarsvandringar och upptäckt vilken källa till återhämtning och utveckling detta kan vara. Nu vill man kanske veta mer om vad längre vandringar skulle kunna ge - och vad som krävs.

Att vandra långt, leva enkelt och utforska nya världar - och sig själv - behöver inte vara så besvärligt  som man lätt tror. Det behöver inte vara farligt och packningen behöver inte vara tung. Detta kommer jag att berätta om.

By Jörgen Johansson
Längs John Muir Trail, California

Jag pratar om min syn på vandring och mina erfarenheter, ni ställer frågor och jämför era upplevelser med andras i trevligt sällskap, medan vi går på stigarna i Nationalstadsparken. Vi börjar mer allmänt för att avdramatisera det här med långa vandringar och visa att man kan genomföra sådana fjäderlättare än många tror.

Vi träffas vid fontänen av Milles framför KTHs huvudbyggnad (se bild) klockan 18. Den ligger tvärs över gatan från Östra Station, mellan husarmarna som sträcker sig ut mot Valhallavägen.
Vår mötesplats, vid fontänen framför KTHs huvudbyggnad.

Min tanke är att du skall kunna komma direkt från jobbet till dessa Walkshops. När vi har promenerat en timma sätter vi oss på någon trevlig plats och fikar. Så kan de som har tid och lust pusta och eftersnacka. Den som måste rusa till annat kan räkna med att vi är tillbaka nära Östra Station/Tekniska Högskolan klockan 19.00.

Det du behöver ta med dig är bekväma skor lämpliga för vandring. Vanliga löpardojor är vad jag rekommenderar. Vi kommer inte att hålla särskilt högt vandringstempo. Ta också med en flaska vatten och en liten ryggsäck där du kan förvara extra skor, vatten och kläder efter väder. Gillar du att gå med stavar så ta med sådana, om det funkar.
Morgonkaffe i High Sierra, California
Jag har vandrat sedan tidiga tonår, oftast ensam, i allt från svenska skogar och fjäll till några av världens största vildmarker. Som medskapare till vandringseventet Coast2Coast Sweden har jag dessutom gått ett antal gånger tvärs över vårt land, en tur på fjorton dagar från Kalmar till Varberg. Många av dessa erfarenheter har jag samlat i mina böcker. De svenska heter "Vandra Fjäderlätt - för njutbara färder" samt "Lättare Packning från A till Ö". På engelska finns "Smarter Backpacking"-serien med tre böcker och hemsidan www.fjaderlatt.se. En bok som också innehåller vandringstekniker och en del om utrustning är "Gröna Bandet - färdvägar i fjällen", som också är en vandringsguide med över 40 olika rutter som kan vandras antingen var för sig eller knytas samman till Gröna Bandet, en vandring genom hela den svenska fjällvärlden.
Brooks Range, Alaska.

För att försäkra dig om en plats så anmäler du dig till Svenska Fjällklubben. Först till kvarn gäller och antalet deltagare är max 10 stycken..

Välkomna!

Jörgen
                         Foto: Susanne Walström

Comments

  1. Not really. I forgot my real one and had to borrow from Jonas for that shoot :-)

    ReplyDelete

Post a Comment