Hemma hos Primus

Prylspan Primus bjöd in oss och ett gäng andra glada webbamatörer till en träff för att känna på nyheterna för 2010. Vi tycker såklart att det är kul när företagen förstår sig på nya medier, och att hälsa på i friluftsbranschen är alltid skoj.
Av Martin Nordesjö

ExpressSpider är ett lätt spindelkök med förvärmningsslinga.

I somras var vi den kanske första webbplatsen med högupplösta bilder på ExpressSpider och nu fick vi chansen att se köket i verkligheten. Det är alltså ett lätt och stabilt gaskök med förvärmningsslinga, och liknar Optimus Stella en del. Jag tycker personligen att Stella var ett elegantare kök - det verkar inte tillverkas längre - medan ExpressSpider vinner på annat. Det har lägre vikt, lägre pris och en förvärmningsslinga som gör att köket funkar med upp-och-nedvänd behållare (för lägre temperaturer, högre höjd eller mindre gas kvar i behållaren). Vikten ligger kring 200 gram. ExpressSpider kommer vi att skriva mer om eftersom vi har fått låna ett exemplar som vi kommer att testa i vinter.

EtaPower-kastruller är inte lätta, men spar gasvikt.

Primus EtaPower-kastruller med värmeväxlare är intressanta eftersom de ser till att den uppvärmda luften hamnar där den ska: under kastrullen. En sådan kastrull väger såklart lite mer, men på längre turer får man igen det i sparad gas. Primus har sedan tidigare även ett vindskydd för toppmonterade brännare, och även det ser ut att fungera bäst med värmeväxlar-kastruller eftersom det är så lågt.

I nya kåsan döljer sig intressanta bestick.

Nästa år satsar Primus hårt på plast i glada färger, gissningsvis uppmuntrade av framgångarna hos Light my fire och deras skefflar i moderiktiga färger. Produkterna är kanske inget som är så jättespännande för en lättpackare, men inuti det nya kåspaketet Field Cup Set döljer sig plastbestick som känns ganska trevliga och smidiga. Skaften är korta, men öglan ger ett välfungerande grepp. Inget för den som äter direkt ur påsen, men en idé värd att testa. Vikten på den här typen av plastbestick är inget att orda om.

Primus vikbara plastskeffel (ej på bild) är bara ny i färgerna, men jag har inte klämt på den tidigare och tycker nog att den kändes i vekaste laget. Vi fick testa kök genom att laga fältmässig smul-äppelpaj och när jag skulle karva loss en bit smör så sprätte skeffeln helt enkelt isär i gångjärnet.

Grön logga: klimatkompenserat

En annan nyhet är att man börjar klimatkompensera gasbehållarna. Det är berömvärt och kan mildra det dåliga miljösamvetet en smula även om jag tror att utsläppen från våra friluftskök bokstavligen är en fis i rymden. Men det kanske är klokt för marknader där Primusköket används i vardagen.

I verkstan kan man bygga fina prototyper

Förutom produktnyheterna fick vi se lokalerna, som man delar med Fjällräven och Tierra. När man utvecklar ”riktig hårdvara” (som Primusfolket skämtsamt kallar det till skillnad från kontorsgrannarnas hårdvara som kan vara både mjuk och fluffig) behöver man en bra verkstad, och en sådan finns, komplett med kylrum, fläktar och en duktig prototypmakare.

Fläktar och vita rockar - ett äkta produktlab. På bilden Fjäderlätt-testas även Inov-8-skor i storlek 48.


Diskutera studiebesöket på Utsidan

Comments