Vildmarksmässan - några intryck

Prylspaning Mässan gick av stapeln i Älvsjö, som vanligt och besökarantalet under lördagen 14 mars översteg motsvarande dag förra året med 2 500 personer. Som vanligt är mässan mer en marknad än en mässa, om man med mässa menar ett ställe där nyheter presenteras. Istället verkar många utställare att passa på och sälja ut förr-förra årets nyheter till mässpriser. Några nyheter för lättpackaren hittade jag dock under en snabb rundvandring.
Av Jörgen Johansson


En intressant ryggsäck från Osprey, Exos på 58 liter fångade mitt intresse i Getouts monter. Med vikten 1120 gram för en säck med ram och ventilerad rygg är den ett lätt alternativ för lättpackaren som tvekar att välja en ryggsäck utan ram. Denna volym borde räcka för veckovandringar för de flesta som tagit till sig en del av lättpackandets evangelium, men som kanske har en bit kvar, mentalt och/eller ekonomiskt, till 3 kg för de 3 stora. Exos finns även i en 49 liters variant och väger då strax under kilot.


I Vildmarksbibliotekets monter kunde jag glädja mig åt att mässförsäljningen av Vandra Fjäderlätt varit bättre än "mellanåret" 2008. Jag kunde också glädja mig åt att träffa Svante Lysén, vars böcker Polarnattens leende och Vinterpalatset jag nyligen läst med stor behållning. Svante höll också föredrag om det år på Spetsbergen som skildras i de båda böckerna.


Den mest efterlängtade nyheten i lättpackarkretsar var väl annars det provexemplar av Thermarest Neoair. Den nya luftmadrassen med de goda isoleringsegenskaperna som vi tidigare skrivit om här på Fjäderlätt. När man klämmer på Neoair så känns den verkligen tunn och lätt. Jag tvekar att skriva "skör" eftersom jag vet att nya och tunna material för friluftsbruk ofta är väldigt mycket starkare än de spontant ger intryck av att vara. Det här är en produkt som inom kort kommer att finnas att köpa här i Sverige. Den skall verkligen bli intressant att testa under den kommande säsongen.

Kommentera här på Utsidan.

Comments