Trail Life - Ray Jardine är tillbaka

Teori-Praktik En av de första som på allvar tillämpade ultra light backpacking och fick ett brett genomslag var Ray Jardine. Hans Pacific Crest Trail Handbook från början av 90-talet blev så småningom Beyond Backpacking (BB). Den boken läste jag hösten 2003 inför en skogstur i Lappland, och man kan väl säga att den förändrade mitt vandringsliv. BB har varit slutsåld ett tag, men nu kommer en omarbetad version. Jag har läst den och gjort några reflektioner.
Av Jörgen Johansson
Låt mig inleda med att säga: Är du intresserad av att få en lättare packning så köp boken. Ray Jardine har bokstavligen gått den långa vägen och beskriver hur han och hustrun Jenny under ett antal år gick från normaltung till extremt lätt packning. Det är en sanslöst innehållsrik bok som, vågar jag säga, inspirerat alla som läst den.

Det var den som fick mig att inse att jag, från att ha tröttnat att gneta med gram och hekton, kunde bli kilojägare istället. På det sättet tog jag ett rejält kvantsprång från en långturspackning på runt 18 kg plus mat till 10 kg plus mat. Något som sedan dess skalats till ungefär 6 kg plus mat.

Det som framförallt skiljer Trail Life från Beyond Backpacking är det rikliga bildmaterialet i färg samt en del nyskrivet material. Mycket är omarbetat och redigerat, men i stort sett oförändrat. Nytt är till exempel ett kapitel skrivet av Rays hustru Jenny om kvinnligt perspektiv på långa vandringar. Det är bara att inse att det finns väldigt få friluftsböcker som tar upp hur man sköter sina menstruationer på långa turer. Här finns detta och en hel del annat smått och gott.

Nu är Ray Jardine av många skäl en kontroversiell man och hans bok har inte bara inspirerat utan också retat många. Jag kan väl lugnt säga att jag själv var mycket skeptisk till bland annat hans uppfattning om mat och en hel del annat i BB. Ray Jardine är en märklig blandning av utbildad rymdingenjör och mystiker.

Det finns en bra recension av BB av Rick Dreher på Backpackingligth.com som tar upp de här båda sidorna av Ray Jardine utan att nedvärdera hans oerhörda erfarenhet av uteliv.

Min känsla av Trail Life är att Ray Jardine har försökt att moderera en hel del av sina råd och tankar. Det finns betydligt mindre av "jag har rätt, du har fel" i den nya boken, även om personer som träffat Ray Jardine menar att hans personlighet väldigt mycket karaktäriseras av detta. Jag har också personlig erfarenhet av personer som fullständigt omotiverat blivit uppläxade av Jardine.

Anledningen till att jag tar upp det här är att jag verkligen rekommenderar en läsning av Trail Life, men att man som läsare också verkligen behöver ha sitt eget omdöme påkopplat och inte okritiskt köpa allt som står i den. Men trots dessa brasklappar är detta den mest geniala och nyskapande bok om friluftsteknik och utrustning som jag har läst.

Diskutera Ray Jardines böcker här på Utsidan

Ray Jardines hemsida där man kan beställa Trail Life

Comments