Black Diamond Firstlight - vintertält med plus och minus

Prylintryck Vad krävs av det perfekta vintertältet? Stormsäkert, rymligt, enkelt att hantera med vantar, lätt... Listan kan göras ännu längre och olika personer rangerar dessa egenskaper olika högt. Själv prioriterar jag lätt, stormsäkert och lätt.. Firstlight har många av de egenskaper jag letar efter, men inte alla. Men en överdådig vindsäck är det!

Av Jörgen Johansson
Jag har använt Firstlight några vintersäsonger nu, men inte tillbringatmer än något tiotal nätter i det eftersom livet inte riktigt räcker till för så mycket vinterturer för närvarande. Och för mig är Firstlight ett utpräglat vintertält.


Beskrivning
Firstlight är så nära urtypen för ett renodlat kupoltält man kan komma. Två böjda stänger korsar varandra mitt över en rektangulär golvyta. Ingång på en kortändan och en liten ventil i den andra fullbordar beskrivningen. Fästpunkter är framförallt de rejält tilltagna öglorna i hörnen på badkarsbottnen av silnylon, där man med lätthet får igenom en skida. En dryg halvmeter ovanför finns extra fästen för linor i hörnen.

Ovanför den vattentäta bottenväven består väggar/tak av Epic-väv. Denna är silikonbehandlad vilket gör den (enligt uppgift) inte helt vattentät men inte heller (enligt uppgift) helt lufttät. En väv som alltså har förmågan att släppa igenom en del av den fukt som genereras av utandningsluft och matlagning.
Morgon på Pielavalta, Sarek


Firstlight är inte stort. Golvytan är 208x123 cm. För mig är det ett renodlat enmanstält för vinterbruk. Då har det knappt rum för mina 191 cm liggande diagonalt samt min ganska begränsade lättpackningsutrustning. Det finns också gott om utrymme för matlagning inomhus, åtminstone om man som jag använder ett toppmonterat gaskök.

Vikten var, som vanligt, lite högre än vad reklamen utlovade, allt som kom med paketet vägde 1417 gram, vilket var 2-3 hekto mer än jag förväntat. Jag ersatte den onödigt långa och tunga linan till hörnfästena med lättare varianter och lämnar tältpinnarna och deras påse hemma på vinterturerna. Med pinnarna ersatta av fyra snöankare av silnylon väger det hela 1325-1350 gram, beroende på om jag tar med tältpåsen eller inte. Oftast gör jag inte det, utan pular ned tältet i en ytterficka på ryggsäcken som det är.

Användning
Firstlight är ett slimmat tält avsett att klara allt i väderväg. För två personer är det en mycket lätt lösning, för en person är det en av de lättaste lösningarna för vinterbruk. För barmark finns det betydligt lättare och bekvämare lösningar i form av olika tarps och tarptält.

Jag skulle definitivt inte vilja sova i Firstlight tillsammans med en annan person annat än i nödfall. Dit kanske räknas toppbestigningar, något som ligger utanför mitt verksamhetsområde. Men det finns en lös absid att köpa till, vilket adderar en triangulär yta framför ingången. Med utrustningen där blir utrymmet för två mer acceptabelt, men vikten ökar också.
Hård vind i Bunnerfjällen


Mina erfarenheter av Firstlight i hård vind och snudd på storm är goda. Mycket goda faktiskt. Man tappar en del volym med vinden pressande på ena sidan och drivbildning på den andra, men utrymmet räcker väl så länge man är ensam. Jag har också känt mig helt trygg de blåsiga nätter jag tillbringat i Firstlight och inbillar mig att det tål det mesta i väderväg. Det har ju också använts för en hel del bestigningar i extrema sammanhang, så stormsäkerheten känns gedigen och dokumenterad.

Snöankare, sytt av 12x12 cm silnylon och polysterband.

Med en vikt på 1,3-1,4 kg är Firstlight egentligen i tyngsta laget för min smak. Ytterligare några hekton hade gett mig ett Hilleberg Akto, vilket jag (utan att ha prövat det) bedömer som ett bekvämare och mer flexibelt vintertält för en person. Ligglängden i Akto är bättre än hos Firstlight och absiden gör förvaring av snöiga prylar och matlagning enklare.

Ett innertält, som på Akto, minskar också vissa kondensproblem. I Firstlight har jag vid hård vind märkt att kondens som frusit på insidan av yttertältet snöar ned på min sovsäck och blöter den när vinden ruskar i tältet. Något man som regel slipper i ett dubbelväggigt tält.

Snöankare av "snöspaden" Snowclaw

Bedömning

Det bästa med Firstlight tycker jag är enkelheten att sätta upp tältet. Inte att förakta när vädret är vildsint, men oftare till glädje under mer normala omständigheter. Eftersom jag är en person som vill laga ett mål varm mat mitt på dagen och njuta av detta utan att frysa så är Firstlight bekvämt som rastskydd när det blåser snålt eller snöar. Att man börjar frysa under en längre paus är snarare regel än undantag i vinterfjällen, vilket lätt leder till att lunchen blir lite termossoppa och några mackor, medan man steppar runt och försöker hålla fötterna varma.

Min lunchrast ser numera ut så här om det är småkyligt: Jag stannar, drar fram tältet och pressar ned skidor och stavar som pinnar i de fyra hörnen. Sedan kryper jag in med tältbågarna och böjer dem på plats diagonalt. De fixeras tillfälligt med några få av de tillgängliga kardborrefästningar som finns i taket. Det hela tar inte mycket längre tid än jag beskrivit.

Sedan har jag ett skydd där jag kan sitta i dörren eller inne i tältet, som har öppningen vänd från vinden. Är det riktigt kallt så kan jag dra av mig skidkängorna och krypa ned i sovsäcken medan jag lagar och äter min mat i lugn och ro. Kanske en tupplur om jag är på det humöret. Vid lättare snöfall är det extra skönt att inte behöva få alla grejor man packar upp snöiga.

Lunchpaus i Rapadalen en blåsig dag


Med sin vikt och den bekvämlighet som rastskydd jag beskrivit så tycker jag att Firstlight är en lämplig vindsäck för några personer på dagsturer. Två vuxna kan ju utan problem nödbivackera under betydligt drägligare omständigheter än i en vindsäck. Ett eller två mindre barn går också att klämma in och man får möjlighet till ganska drägliga pauser på vinterfjället om vädret inte är det bästa.

Det sämsta med Firstlight sett ur min personliga synvinkel är utan tvekan att det är i kortaste laget för en så lång person som jag själv. Helst bör man nog inte vara över 185 cm för att undvika att huvud- och fotända på sovsäcken pressas mot tältväven och blir fuktiga av denna kontakt, även om man som jag ligger diagonalt i tältet. Men med skaljackan över fotändan på sovsäcken så kan man skydda denna hyfsat, så det hela fungerar, om än inte idealt.


Jämförelser med Hillberg Akto ligger ju nära till hands och vissa slutsatser har jag redovisat. Till dessa kommer att Akto ju är ett bra sommartält. Om jag skulle använda Firstlight för sommarbruk så skulle jag komplettera med en ganska rejäl tarp (2x3 m) som kunde spännas upp som ett mellanting mellan extra yttertak och absid. Detta eftersom en del beskrivningar jag läst gör att jag inte är helt övertygad om att Epic-väven är helt regntät i alla lägen. Men jag har inte testat och kan mycket väl ha fel. Sedan är ju Firstligth någon tusenlapp, eller drygt det, billigare än Akto.

Ytterligare ett användningsområde för Firstlight är som "strandfilt". Under en längre paus på kalfjället förankrar jag hörnen utan att spänna upp bågarna. Då får jag snöfritt område där jag kan lägga ut mitt liggunderlag och dra på varma kläder.

Solstekt lunchpaus på Finnmarksvidda med Firstlight som strandfilt

Sammanfattningvis är jag nöjd med Black Diamond Firstlight som vintertält och känner inga behov av att ersätta det med något annat. Men jag har ju definitivt inte provat allt.

Diskutera Firstlight och idealiska vintertält här på Utsidan.

Comments