Tarptent Sublite i vanlig silnylon

Prylspan I våras skrev vi om Tarptent Sublite, Henry Shires 500-grams enmanstält som är sytt i ventilerande, men inte helt regnsäkert, Tyvek. Han jobbade då på en modifierad version i silikoniserad nylon för oss som inte bor i Kalifornien. Den finns nu till salu och väger drygt 600 gram.
Av Martin Nordesjö (Foton från Tarptent)


På det stora hela är det samma konstruktion som Sublite i Tyvek: man reser tältet med vandringsstavarna (eller andra pinnar) ställda i ett "A". Det ger en ganska stabil konstruktion som ger en stor obruten golvyta och ändå korta hängande takytor. Absid saknas helt och hela ytan används till innertältet vilket ger förhållandevis låg vikt. Men det gör ju också att man riskerar öppna innertältet för regnet och tvingas förvara all utrustning inne i tältet.

Den nya versionen i silnylon (kallad Sublite Sil) har dock modifierats en smula för att få just bättre vädertålighet och för att kompensera för den tätare väven.

Flärpen över ingången ska skydda innertältet mot regn.

Öppningen har fått myggnät och ett litet tak som kan spännas ut så att dörren kan öppnas utan att det regnar in. Hela tältets fotände är öppningsbar med myggnät och markventilen i huvudänden har gjorts lite större.

Hela fotänden är en nätventil som går att stänga inifrån.

Golvytan är ungefär densamma som Contrail, det vill säga att tältet rymmer ”1+” personer. Gott om plats för en person och användbart för en stor och en liten (som till exempel Jörgen och sonen Daniel).

Sublite i silnylon blir lite tyngre än Tyvekversionen. Det väger 615 gram enligt Tarptent, och priset är 199 dollar, cirka 1600 kronor.

Själv skulle jag ju som sagt vilja se fler lätta tremanstält på marknaden, och inte ännu ett Ensamma vargen-tält. Kan man göra ett enmanstält under 500 gram per person borde man väl kunna göra tremanstält under 300 gram per person?

Den som vill ha ett enmansält har dock fått ännu ett alternativ att ta hänsyn bland såna som Gossamer Gear The One, Six Moon Designs Lunar Solo och Tarptent Contrail.

Läs mer på Tarptents webbplats

Comments

 1. Ja varför finns det inte ett lätt tremannatält för? Frugan vill helst inte sova under Tarp och ingen av oss vill släpa på de klumpar till tält man raskt blir förpassad till om man är fler än 1.5.

  ReplyDelete
 2. Finns Sublite Sil att köpa i Sverige?
  //Eric Rüetschi

  ReplyDelete
 3. Räkna inte med att några andra ultralätta produkter än Golite finns att köpa i Sverige. De här företagen är (än så länge) små. En del engelska onlinebutiker kan vara värda att kolla, det är som regel enklare att köpa via internet inom EU. Winwood har en del och även http://www.ultralightoutdoorgear.co.uk/ är ofta värt att kolla. Annars får du räkna med att beställa från USA, vilket funkar bra, men tull och moms är normalt svåra att beräkna i förväg, så priset är ofta lite osäkert.

  ReplyDelete

Post a Comment