Crux och Inov-8 i Sverige

Crux och Inov-8 är två högintressanta brittiska tillverkare av lätta ryggsäckar respektive skor. Nu finns de dessutom att köpa i Sverige.
Av Martin Nordesjö

Crux är ett väletablerat märke i europeiska klättringskretsar, och särskilt deras ryggsäckar har rykte om sig att vara väldigt rejäla trots sin låga vikt. Man har sparat på onödiga detaljer och har fasta bärsystem i tre storlekar. Själv gillar jag att de påminner om enkelheten hos Berghaus Vulcan och Haglöfs gamla Climber-serie. Viktsmässigt hamnar säckarna i ungefär samma klass som Haglöfs LIM och Bergans Helium. AK57 på bilden väger 1,3 kg och kostar 1850 kr.

Det är klättraren och fotografen Micke Sundberg som har börjat sälja ryggsäckar, kläder och tält och sovsäckar från Crux via sin webbplats Crux-climbing. Micke kan också ta hem produkter från systermärket Lightwave.

Inov-8 har ett nästan oöverskådligt stort sortiment av lätta löparskor för terräng. Under senare tid är det dock de lite högre skorna Roclite 390 och 370 (siffran i namnet anger vikten per sko) som har fångat världens lättpackares intresse. De är ursprungligen skärmflygarskor, men funkar också för de lättpackare som inte vill vandra i lågskor. 390-modellen har vattentätt Goretex-membran, medan 370 istället är välventilerande, så att båda smakriktningarna får sitt.

Den nordiska/baltiska agenturen Mudracingteam är i startgroparna, och några av de låga skorna har redan dykt upp till exempel på Multisportshopen

Se även Inov-8:s webbplats

Comments

 1. Köpte en AK57 i början av sommaren och jag måste säga att den, så här långt, ger intryck av att vara en mycket stryktålig ryggsäck. För min rygg (jag är 175 cm lång) passade den dessutom alldeles perfekt i size 2. Tål tunga bördor utan att vika ner sig. Enda nackdelen så här långt är att nätfickorna på sidorna kunde vara större.

  ReplyDelete
 2. 12 Juni 2009 och ingen i Sverige verkar ha den i sortimentet.
  Wiggle i England säljer den bl.a.
  Här är en bra länk för mycket info om skon-Inov8 Roclite 390 GTX
  http://www.outdoorsmagic.com/news/article/mps/uan/4888
  Jag beställer från England.

  ReplyDelete
 3. Nej, det verkar som att det främst är skor direkt inriktade mot multisport och orientering som har kommit till Sverige.

  Jag har också beställt Inov-8 (Terroc 330, men de har även Roclite-skorna) från Storbritannien. Från www.peteblandsports.co.uk, som hade ett stort sortiment inte minst av stora storlekar.

  ReplyDelete
 4. Jag har handlat från Wiggle flera gånger tidigare och deras service är korrekt och snabb. Dessutom är priserna bra.
  95,66 Pund för ett par Roclite 390 GTX - inkl frakt.
  Hos Pete Bland sports tar 106 Pund inkl frakt.
  Jag valde dock Wiggle pga av positiva tidigare erfarenheter och proffsigt bemötande.
  2 par beställdes och dom skickades bums - 4-7 dgr leveranstid. Vill man ha express så kostar det några kronor extra.

  ReplyDelete
 5. Nu har skorna kommit och dom är över förväntan. En 11 passar helt korrekt 45/46 foten. Lästen är rymlig, alltså ej smal, skons sidor är dessutom lagom eftergivna. Sulan är stabil och flexibel på rätt sätt samt grovmönstrad. Jag har "sko-affär-gått" i dom och är väldigt nöjd. Lätta, bekväma och stabila är nyckelorden. Gore-Tex Gtx är bara +.
  Wiggle är snabba - skorna kom med postbilen 4 dagar efter beställning - utan express.

  ReplyDelete
 6. ...Vill passa på att tala om vikten på skorna.
  Storlek 6 (39,5) vägen 350 gram per sko och storlek 11 (45,5) väger 430 gram per sko.

  ReplyDelete

Post a Comment