Sublite - Tarptent i Tyvek för de värsta gramjägarna

Prylspan Det har varit ganska tyst från Henry Shires på Tarptent sedan Contrail presenterades för ett par år sen. Nu vet vi dock vad han knåpat ihop på bakgården för att klå konkurrenterna i garaget bredvid: ett tält av Tyvek!
Av Martin Nordesjö

Just nu verkar det pågå en tävling om det lättaste enmanstältet i USA. Variant efter variant presenteras och som vandrare tycker jag att det är lite frustrerande. De flesta av oss vill dela tältet med en eller flera personer, och dessutom är ju enmanstält den tyngsta tältvarianten per person. Så varför inte ge oss fler 2- och 3-manstält istället?

Men som prylspanare tycker jag ju att de nya lösningarna i Tarptent Sublite intressanta. Tältet liknar ett rymligare Contrail (det har till exempel de två fippliga småpinnarna vid fotänden) med ingången på sidan, men har två lösningar som gör det spännande. För det första är Sublite rest på två vandringsstavar som står i ett A. Förutom att frigöra golvyta ger det bättre stabilitet än när man bara använder en centralt placerad stav. För det andra kommer tältet inte bara finnas i silikoniserad nylon, utan även i Tyvek. Silnylonvarianten, som ännu inte är helt klar, kommer att ha mer ventilation än vad som syns på våra prototypbilder.

Största begränsningen med Tyvek är såklart att det inte är helt regntåligt. Det klarar korta och lugna regnskurar, men när det störtregnar i några står det inte längre pall. Tyvek är inte heller lika rivtåligt som silnylon. Det finns dock fördelar som gör att den som vandrar i rätt klimat faktiskt kan föredra Tyvek. Det är lätt, billigt, det andas bra, det håller formen i väta och det reflekterar en hel del solljus. En annan fördel är att Tyvek är lätt att fältlaga med spillbitar och lim. Lim används också för att täta sömmarna.

Sublite kommer väga ca 500 gram i Tyvek och 560 i silnylon (inklusive 4 markpinnar).
Priset kommer ligga på en dryg svensk tusenlapp i Tyvek.

Sammanfattningsvis kan man väl säga att ett Tyvektält är ett alternativ när kondens och hetta är större problem än hårt regn. I svenska mått mätt alltså ett sommarskogstält för kortare turer.

Diskutera Tarptent Sublite

Comments