Funkar ultralätt i ”världens värsta väder”?

Turer Två av killarna från Klippiga bergen-kursen jag var på hösten 2007 håller på och testar lätt vinterutrustning i White Mountains, New Hampshire, USA. De är på väg till Mt Washington som skryter med ”världens värsta väder” i form av låga temperaturer och våldsamma vindar.
Av Jörgen Johansson

Jim Bailey och Brian Doble bor båda i nordöstra USA och fann varandra på BPLs Trekker III. De planerar nu en helgtur med övernattning på toppen av Mt Lafayatte, ett stenkast från ökända Mt Washington. Över hundra personer har dött på det berget.
Jim och Brian har under hösten testat den typ av lätt utrustning som vi använde på kursen i oktober, men i betydligt vintrigare förhållanden än de futtiga minusgrader vi hade i Montana. Syftet har varit att känna sig för och få förtroende för att det lätta utrustningstänkandet fungerar även när det är sträng kyla. Naturligtvis behöver man mer kläder och varmare sovsäckar, men den sammanlagda packvikten blir ändå betydligt lägre än vad de flesta nog anser vara normalt för en midvintertur.


Inom några veckor räknar Jim och Brian att genomföra sin tur till Lafayette. Efter detta kommer vi att rapportera mer om deras upplevelser, utrustning och slutsatser. Jim skickade med några bilder från en tur till Lafayette som han gjorde för några år sedan. Den får vi suga på så länge. Jag avslutar aptitretaren med några rader ur senaste mejlet från Jim:

”Very excited now as well as others that will be involved, only obstacle is weather, was up near that ridge in June with 65-95 mph winds, actually saw a guy come off that ridge wearing a shredded silnylon poncho.”

Läs om vädret vid Mt Washington

Comments

  1. Ojdå, det där tältet såg inte ut som nån höjdare om det blir mycket snödrev. Kan bli trångt :-) Ska bli spännande att se hur det går. Själv brukar jag ta med en spade och strunta helt i tältet om jag ska gå på lätt vintertur.

    ReplyDelete
  2. Eftersom jag lagt ut den här artikeln så har jag gett Jim och Brian stränga order om att överleva för att inte göra våra läsare besvikna :-)

    ReplyDelete

Post a Comment